BILI SMO NA OPG-U U ZAGORJU / Sezona je kiselih krastavaca, a evo i priče o tome kako se oni kisele

Sad je vrijeme kad se u lijepoj našoj šareni različito povrće. Ali samo jedno ima tu čast da se po njemu zove cijeli jedan dio godine

2.8.2018.
22:47
VOYO logo

Saborski zastupnici su na moru, uskoro idu i ministri, vrijeme je godišnjih odmora, skraćenog radnog vremena, vrijeme kada nema škole, ljudi, događaja ni vijesti.
To se tradicionalno, i ne samo u Hrvatskoj, naziva sezonom kiselih krastavaca. 

Prvo su taj izraz koristili njemački trgovci u 18. stoljeću: ljetno vrijeme nije bilo dobro za biznis pa se zbog manjka novca jela najjeftinija namirnica, kiseli krastavci. Onda se izraz počeo koristiti u medijima, za ljetne dane bez događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali da, ljeto je stvarno i doslovno vrijeme kada počinje sezona kiseljenja krastavaca.

Bili smo u Donjoj Bistri u Zagorju na OPG-u Stjepana Drempetića kod kojeg se ekološki uzgaja razno povrće i sve je prepuno boja. I Stjepan nam je potvrdio kako je stvarno sezona krastavaca koja je već počela 1.6. i traje sve do 1.9.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj krastavce i kornišone proizvodi 517 poljoprivrednih gospodarstava koja su lani proizvela više od 10 tisuća tona.

Na ovom OPG-u je pravilo da krastavci isti dan kad su ubrani moraju ići u tegle. Makar to značilo da će se tegle puniti do 2 ujutro. I moraju biti poredani kako treba ne samo nabacani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A donosimo i recept delikatesnih krastavaca kako ih radi obitelj Drempetić:

U teglu s krastavcima stave se sjemenke gorušice. Zatim se sve zalije tekućinom napravljenom od 7 litara vode, 3 litre octa, 28 dekagrama soli i 25 dekagrama šećera.Staklenke se tekućinom pune skroz do vrha, zatim se zatvaraju i idu na pasterizaciju. Tri četvrtine lonca napuni se vodom, zagrijemo na 82 stupnja i tako držimo 10-12 minuta. Ostavimo da se hladi 6-8 sati dok temperatura ne padne na 5- 30 stupnjeva i onda ih vadimo van.

Najbolje je da odstoje tri tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin Stjepan se puno naradi za jednu teglicu kiselih krastavaca, ali kaže, to je ljubav.

U Hrvatskoj se ipak dvostruko više kiselih krastavaca uvozi nego što ih se izvozi. Najviše ih stiže iz Srbije, Makedonije i Njemačke. U trgovinama se tegla može naći od 8 pa sve do 27 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno onda među njima postoji i razlika u kvaliteti.

Hrskavi zvuk koji proizvode pod zubom govori da se silni trud oko zagorskih kiselih krastavaca dobrano isplatio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo