Europski sud za ljudska prava /

Šeks nezadovoljan zbog rušenja njegove tužbe protiv RH: 'Kako to može ugroziti nacionalnu sigurnost?'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Sud je odlučio da bi objava 25 transkripata s oznakom 'državna tajna - strogo povjerljivo' utjecala na našu nacionalnu sigurnost

5.2.2022.
16:30
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Vladimir Šeks tužio je Republiku Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava zbog uskraćivanja prava na pristup povjerljivoj dokumentaciji iz vremena bivšega hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Tužba nije prošla, a sud je stao na stranu RH zbog čega bivši predsjednik Sabora ne krije svoje nezadovoljstvo.

Šeksu su ti dokumenti trebali za pisanje knjige "Rašomon na Savi - Dokumentarna kronologija rata u Bosanskoj Posavini". Knjiga je u međuvremenu objavljena na više od tisuću stranica, no njezin autor nikako se nije mirio s odlukama pet instanci u Hrvatskoj, počevši od Ureda tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović pa do Ustavnog suda, te je prije godinu dana podnio tužbu Sudu u Strasbourgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka je donesena u rekordnom roku i izražava stav koji su već iznijele institucije RH, odnosno da bi objava 25 transkripata s oznakom "državna tajna - strogo povjerljivo" utjecala na našu nacionalnu sigurnost.

"Još nisam iščitao presudu u cijelosti, radi se o dvadeset i pet stranica teksta i to se sada prevodi. Načelno, ono što mi je rekla odvjetnica, da je Europski sud dao povjerenje državi čija su tijela provjerom utvrdila da je to u funkciji očuvanja nacionalne sigurnosti i da bi prijevremenom objavom tih podataka, koji su zaštićeni, klasificirani, došlo do njezine ugroze, odnosno da ta zaštita države preteže nad interesom povjesničara, istraživača, znanstvenika i pisaca poput mene", komentirao je Šeks za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako u svemu tome nema obrazloženja koji bi to konkretno bili podaci koji bi mogli ugroziti nacionalnu sigurnost.

"Primjerice, ja sam od Državnog arhiva i Vijeća za zaštitu tajnosti podataka dobio oko deset tisuća dokumenata koji su bili označeni kao državna tajna. Vijeće je onda skinulo oznaku tajne i ja sam ih dobio na uvid te koristio u svojim do sada objavljenim knjigama "Moja sjećanja na stvaranje hrvatske države", prvi i drugi dio, "Domovinski rat", "Državni udar" 1 i 2... Ja sam sve to dobio i koristio, a na opće iznenađenje nisam dobio nekih dvadeset i pet dokumenata", kazao je Šeks.

Image
strogo povjerljive tajne /

Europski sud za ljudska prava odbio Šeksovu tužbu: Nije mu dozvoljen pristup Tuđmanovim transkriptima

Image
strogo povjerljive tajne /

Europski sud za ljudska prava odbio Šeksovu tužbu: Nije mu dozvoljen pristup Tuđmanovim transkriptima

Ipak, odbija špekulacije da bi sve ovo bila dnevna politika, posljedica njegova odnosa s tadašnjom predsjednicom ili nešto slično. Najnelogičnije od svega mu je uskraćivanje jednog konkretnog dokumenta, stenograma razgovora predsjednika Tuđmana.

"Taj isti dokument koji je meni Vijeće uskratilo objavljen je, a što sam ja pretragom ustanovio, u jednom od izdanja Feral Tribunea pod nazivom "Stenogrami o podjeli BiH". I tu se, kao i u sedamdeset, osamdeset posto svih dokumenata koje sam tražio, radi o razgovorima, pregovorima, sastancima predsjednika s domaćim i međunarodnim političarima. I zato mi je sve još nejasnije", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeks još nije siguran hoće li iskoristiti neki od pravnih lijekova, koji su mu na raspolaganju kod istog suda, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo