SEIZMOLOG UPOZORIO NA UZNEMIRUJUĆU ČINJENICU: / 'Zagreb bi mogao pogoditi potres 32 puta jači od ovog. No predviđanja su nemoguća'

Image

'S potresima moramo naučiti živjeti', poručio je seizmolog Krešimir Kuk nakon što je kazao da bi Zagreb mogao pretrpjeti potres 32 puta snažniji od onoga 22. ožujka ove godine

22.4.2020.
20:59
VOYO logo

Seizmolog Krešimir Kuk s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu gostovao je u emisiji RTL Danas točno mjesec dana nakon što je Zagreb uzdrmao snažan potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru. Kuk je te večeri u programu RTL-a kazao kako će tlo u Zagrebu i okolici podrhtavati još tjednima i mjesecima, što se pokazalo točnim.

Image
OPET SE ZATRESLO TLO U OKOLICI ZAGREBA: /

'Čula se tutnjava, mislio sam da susjedi skaču'

Image
OPET SE ZATRESLO TLO U OKOLICI ZAGREBA: /

'Čula se tutnjava, mislio sam da susjedi skaču'

'Jačeg potresa sigurno će biti, ali ne znamo kada'

"Zagreb je od te nedjelje pogodilo više od tisuću potresa, ali većina njih je bila slaba i zabilježili su ih samo naši instrumenti koji su vrlo osjetljivi. Imali smo oko 150 potresa koje je osjetila i većina građana", rekao je Kuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, i ostali, oni slabiji potresi, ipak su se osjetili u epicentralnom području što je izazvalo strah stanovništva koje ondje živi. Kuk je ustvrdio da su prilikom potresa 22. ožujka sve službe dobro funkcionirale te da je "cijeli tijek odvijanja seizmičke aktivnosti nakon njega normalan i uobičajen". Ipak, upozorio je da je moguć i snažniji potres na području Zagreba.

"Maksimalno 6,4 prema Richteru, to je gotovo 32 puta jači potres od ovoga koji je bio", kazao je dodavši da potres nije moguće predvidjeti. "On će nekada sigurno biti, ali ne znamo kada", rekao je Kuk u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Treba voditi računa o gradnji objekata'

Što se tiče rasjeda, za njih se, kaže, znalo i ranije, a što se s njima točno događa i kako su raspoređeni preciznije bi se znalo kada bi bilo više instrumenata, upozorio je. Kazao je i da u Hrvatskoj postoje i druga trusna područja poput šireg područja Rijeke te cijelog južnog priobalja koje je najugroženije.

Kuk je svjestan da sve ovo može zvučati zastrašujuće ljudima, pogotovo kada se kaže da se očekuje potres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što uvijek napominjemo jest da treba voditi računa o gradnji. U drugim zemljama u svijetu koje pogađaju i puno jači potresi ljudi žive s njima i spremni su na njih. Primjerice, u Japanu potres jačine od 7 ne izaziva gotovo nikakvu ozbiljnu štetu", kazao je Kuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo