GOSTOVAO U DIREKTU / Seizmolog Herak: 'Bojim se da bi najveći naknadni potres mogao biti iznad 5 stupnjeva'

Seizmolog Marijan Herak s Geofizičkog odsjeka PMF-a gostovao je u RTL Direktu.

30.12.2020.
22:35
VOYO logo

Seizmolog Marijan Herak s Geofizičkog odsjeka PMF-a gostovao je u RTL Direktu.

Potvrdio je da seizmolozi ne mogu reći kada će biti drugi potres i koliko će biti jak. "Nakon glavnog potresa je počela serija naknadnih potresa. U globalu otprilike znamo koliko će trajati da se seizmička aktivnost vrati na normalu kao što je bila prije", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tresti se može možda i do godinu dana. Između šest, sedam, osam mjeseci i godinu dana. A najveći potresi se bojim da mogu biti i veći od onog prvog, 5,0. Pa će onda biti za svaki potres magnitude 5, desetak magnitude 4, stotinjak magnitude 3. Kada će se dogoditi to se ne može reći. Čak se ne može reći i da će se taj najjači naknadni potres dogoditi uskoro", rekao je Herak.

"Svaki dvadeseti ili petnaesti potres je takav da nakon njega slijedi jači", kazao je. Na pitanje može li potres u Petrinji povećati mogućnost potresa u Zagrebu, kazao je da neće. "Ono što se može dogoditi, a rijetko se dogodi. Zamislite da nije bilo petrinjskih potresa, a za tjedana dana se u Zagrebu dogodio potres magnitude 1,5. Sad se može dogoditi da se taj potres dogodi sutra umjesto za 15 dana. Ali neće biti jači nego bi bio malo slabiji nego za 15 dana. Ta aktivnost može trigerirati samo one potrese koji su se skoro pa već dogodili", objasnio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 111 godina se dogodio potres na istom području, a proučavanjem njega i drugih potresa je Andrija Mohorovičić došao do otkrića da Zemlja ima koru, da je ispod nje plašt koji je drugih fizikalnih svojstava. "To je fundamentalno promijenilo način na koji seizmolozi gledaju Zemlju", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike