Splićani bijesni /

Segregacija na splitskim Kašjunima: pretvara li se splitska plaža u elitno mjesto za višu klasu, dok ostali sjede po ručnicima?

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Na splitskim Kašjunima već je nastupila svojevrsna segregacija, u kojoj umjesto fizičke ograde postoje ležaljke koje zauzimaju prostor za višu klasu i cijene zbog kojih "običan svijet" ne leži na njima, niti svraća u bar u sklopu plaže.

12.7.2017.
16:43
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Pretvaraju li se Kašjuni na kojima se Splićani generacijama kupaju u "Joe's beach", elitnu plažu namijenjenu stranim turistima koji uživaju u skupoj ponudi istoimenog lounge bara i ležaljkama, dok sve siromašniji "domoroci" sjede po ručnicima? Govori se o opasnosti da splitske plaže budu ograđene za bogate, piše Slobodna Dalmacija

Na splitskim Kašjunima već je nastupila svojevrsna segregacija, u kojoj umjesto fizičke ograde postoje ležaljke koje zauzimaju prostor za višu klasu i cijene zbog kojih "običan svijet" ne leži na njima, niti svraća u spomenuti lounge bar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošle subote povećao se broj ležaljki za 20 do 25. Mi koji smo domaći kupači sve više se stiskamo na plaži, a ležaljke dugo stoje prazne. Dođemo ujutro i stojimo do 11 sati kad sunce jako ugrije. Stranci na njih legnu oko 10 sati, a dosta bude nepopunjeno. Imam dojam da se koncesionar sve više proširuje, a da se nas i našu djecu sabija u sve uži prostor. Ili nas se možda želi maknuti odatle? Ali, mi ne želimo otići. Ovo je naša tradicionalna plaža i nitko nas nema pravo maknuti. Netko bi, Grad ili Županija, trebao objaviti što koncesionar smije raditi, a što ne", smatra Maja Botrić, koja procjenjuje da je s novim proširenjem ležaljkama pokriveno oko 40 posto plaže.

Plaža na Kašjunima i bar u sklopu nje reklamiraju se kao ponuda hotela "Salona Palace" u Solinu, čiji je vlasnik "Dolis inženjering" d.o.o. koji je i koncesionar Kašjuna. Privremeni pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, Stipe Čogelja, prije nekoliko je mjeseci izjavio kako je ugovorom o koncesiji za ovu plažu predviđeno da ležaljke moraju biti složene na jednom mjestu i koristiti se tek po zahtjevu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No na stranicama hotela i bara vidljivo je kako su ležaljke koje zauzimaju plažu uglavnom prazne. 

"Poći ćemo u izvid da provjerimo je li se koncesionar proširio više nego mu je dopušteno. Što se tiče načina na koji se smije zauzimati plaža, to bi se trebalo riješiti pravilnikom koji će donijeti Županija", najavljuje kapetan Davor Vidan iz Lučke uprave koji je u Povjerenstvu za praćenje izvršavanja odluka i ugovora o koncesijama na pomorskom dobru, vezano uz pitanje eventualnog kršenja koncesijskog ugovora. 

Stipe Dolić, direktor i suvlasnik "Dolisa", tvrdi da se Županija i Čogelja oportunistički ponašaju s izjavama o koncesijskom ugovoru koji je njegova firma potpisala.

"Problem je u sljedećem: dobili smo plažu na gospodarsko korištenje. A zaradu nam donose ugostiteljski objekt i ležaljke. Ne možete stavljati ležaljke na zahtjev, kako oni tumače, jer bi to značilo da morate onom koji je legao sa šugamanom kazati da se makne, a to nitko neće napraviti", objašnjava Dolić. Dodaje kako ne ometa korištenje plaže nikome te neka svi plate pa će moći koristiti ležaljke, piše Slobodna Dalmacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo