OGLASILA SE PLINARA / Šef zagrebačke plinare: 'Ako 50.000 kućanstava prijeđe kod nas, trebat ćemo pomoć, to ne možemo sami'

Image

Tomas kaže da GPZ Opskrba plinom u ovom trenutku ima oko 10.000 zahtjeva

24.8.2022.
23:55
VOYO logo

Zbog enormnog rasta dobavnih cijena plina domaći opskrbljivači imaju sve više problema, a najveći izazov čeka Gradsku plinaru Zagreb opskrba, jer po sili zakona mora preuzeti sva kućanstva na čijem su području u javnoj usluzi. Prema nekim procjenama, Plinari će migrirati više desetaka tisuća potrošača koji su do sada koristili plin od tržišnih opskrbljivača.

Gradska plinara Zagreb Opskrba drži čak 60 posto hrvatskog tržišta opskrbe plinom - kućanstva, gospodarstvo, javne ustanove, mnogi se oslanjaju na njih. Direktor GPZ Opskrbe, Jeronim Tomas, gostovao je na HTV-u gdje je dao odgovor na pitanje može li Plinara svojim korisnicima jamčiti da će pod korektnim uvjetima ove godine apsolutno imati plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Količine plina su ugovorene. Dakle, to je sigurno. Što se tiče javne usluge cijene su garantirane, te se cijene neće mijenjati do 1. travnja iduće godine, kada će se regulirati nove cijene", rekao je Tomas. Zbog stanja na tržištu, dio tržišnih opskrbljivača je otkazao usluge svojim korisnicima, a neslužbeno se spominje brojka od 50.000 kućanstava koja bi se sada trebala osloniti na GPZ.

Tomas kaže da GPZ Opskrba plinom u ovom trenutku ima oko 10.000 zahtjeva: "Teško je reći u ovom trenutku koliko će ukupno zahtjeva biti, no sigurno se radi o velikom broju koji će trebati riješiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NALAZIMO SE U IZVANREDNOJ SITUACIJI' /

Dekan Rudarskog fakulteta razjasnio što se zapravo događa s plinom i tko bi mogao ostati bez njega: 'Kod ekstremno niskih temperatura...'

Image
'NALAZIMO SE U IZVANREDNOJ SITUACIJI' /

Dekan Rudarskog fakulteta razjasnio što se zapravo događa s plinom i tko bi mogao ostati bez njega: 'Kod ekstremno niskih temperatura...'

'50.000 kućanstava je sigurno problem, to ćemo morati riješiti nekako'

Zagrebački gradonačelnik Tomašević rekao je jučer da GPZ Opskrba ima oko 10 posto plina manevarskog prostora. Upitan, koliko onda realno u ovom trenutku može GPZ Opskrba kućanstava primiti kao nove korisnike, direktor je rekao kako je to sada teško reći. "Treba vidjeti koje su to količine. Dio kućanstava možemo primiti, a ako govorimo o 50.000 kućanstava to je sigurno problem, to ćemo na neki način morati riješiti. Mi smo u ovom trenutku u razgovorima s ministarstvom i s regulatorom oko rješavanja tog problema. Oni nam moraju tu pomoći, to sami ne možemo. Mogu pomoći kroz promjenu regulative, odnosno kroz mjere koje će vlada donijeti, vjerujem u narednim danima", istaknuo je Tomas.

Upitan znači li to onda da bi se cijena plina ipak mogla mijenjati i za kućanstva rekao je da se to neće dogoditi: "Cijena plina ostaje regulirana, za postojeću kategoriju ostaje ista, to se neće mijenjati. Nikome neće biti obustavljena isporuka, ima dovoljno količina, a za nove korisnike će biti ista, ta, regulirana cijena", naveo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svi zahtjevi će biti riješeni do 30. rujna'

Na pitanje u kojem roku će građanima odgovoriti na njihove zahtjeve za prijelaz, Tomas je rekao: "Prema zakonu mi moramo odgovoriti u roku od 5 dana, a onda imamo rok od 15 dana nakon toga da ih prebacimo na novog opskrbljivača."

Na pitanje, trebaju li građani brinuti da njihov zahtjev za prelazak na GPZ Opskrbu neće biti usvojen, kaže: "Imamo rok do 30. rujna da se to pitanje riješi i ja bih rekao da će to biti sigurno riješeno, samo što tu nije odgovorna samo GPZ Opskrba nego i regulator, a isto tako i vlada, kroz paket nekakvih mjera koje će se donijeti, odnosno kroz promjenu regulative koja će anticipirati ove nagle promjene koje se događaju na tržištu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bolnice i škole ne trebaju strahovati'

Na pitanje, trebaju li bolnice, vrtići i škole strahovati za svoje račune ove zime, Tomas je rekao: "Apsolutno ne".

GPZ Opskrba uputila je poduzetnicima zahtjev da do 1. rujna prihvate prijedlog da im se cijena mijenja svakog mjeseca, ovisno o cijeni na tržištu. Poduzetnici kažu kako im to nije prihvatljivo, rok za odgovor je jako kratak. Na pitanje, lomi li se cijela ova priča preko leđa poduzetnika, Tomas smatra da to nije slučaj: "Mi njima mjesečno fakturiramo, ne mijenjamo cijenu mjesečno. Mi njima izdajemo račun mjesečno za potrošeni plin i temeljem tog mjeseca obračunavamo potrošnju i to je ono što mi radimo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno upitan kako je sada prijedlog da se cijena plina određuje svakog mjeseca i kako je poduzetnicima vrlo teško poslovati na takav način, Tomas je rekao kako GPZ Opskrba od svojih dobavljača ima promjenjivu cijenu: "Tu istu cijenu mi smo stavili našim kupcima. Ona se mijenja na dnevnoj razini."

'Financijsko stanje Plinare je dobro'

Gradska plinara Zagreb je javni obveznik u desetak gradova i javila se na javne natječaje. Na pitanje je li se GPZ Opskrba precijenila te je sad u nezavidnoj poziciji sa svima onima koji će tražiti prijelaz, Tomas je rekao da se nisu precijenili. "Ne, zato što u ovom trenutku trebamo vidjeti uopće o kojoj se količini kupaca radi. Ne samo mi, nego i regulator, a i vlada", ponovio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je trenutačno financijsko stanje GPZ-a dobro: "Mi smo 31.12. 2021. imali oko 400 milijuna kuna gubitaka. U ovom trenutku je to značajno manje, nije niti blizu te brojke. Također, u ovom trenutku nemamo niti jedan neplaćeni račun, financijsko stanje Plinare je apsolutno OK. Sada nema nikakvog govora da bismo mogli pasti u probleme."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo