Austrija i Švicarska 2008. / Scene očaja koje Hrvati nikada neće zaboraviti!

Image
Foto: Pixsell

Činjenica da je Španjolska osvojila europski naslov bila je toliko nebitna hrvatskim navijačima nakon bolnog poraza u četvrtfinalu od Turske. Da, osveta je stigla tri godine kasnije, ali te scene očaja zbog gola u 120. minuti nikada nećemo zaboraviti.

20.5.2012.
19:42
Pixsell
VOYO logo

U prvom izborničkom mandatu Slavena Bilića hrvatska se reprezentacija 'prošetala' kroz kvalifikacije, dvaput 'po turu' (2:0, 3:2) isprašila Englesku i izbacila nogometnu velesilu s kontinentalne smotre (što će nam Englezi duplo vratiti u kvalifikacijama za SP 2010.).

S umjerenim optimizmom Bilićeve su trupe stigle u Bad Tatzmannsdorf, no 'muke po Austrijancima' na startu turnira brzo su nas prizemljile. Modrićev pogodak iz jedanaesterca i gomila drhtanja na tribini sve je što će navijači pamtiti iz ovog dvoboja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

srna šahtar real Real želi Srnu

Puno je bolje bilo u centru Beča  gdje su hrvatski navijači napravili ludu atmosferu, a slično je bilo i u Klagenfurtu četiri dana kasnije protiv Njemačke. Ovoga puta su se odličnim izdanjem pridružili i Bilićevi izabranici koji su potukli Nijemce golovima Srne i Olića.

Uoči posljednjeg dvoboja Bilić je ispremiješao karte, dao priliku osmorici novih igrača, no to je uopće nije primijetilo protiv Poljske koju je u 53. minuti torpedirao Ivan Klasnić. A onda se dogodio sada već legendarni četvrtfinalni okršaj s Turskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mreže su mirovale sve do 118. minute kada je Klasnić glavom matirao turskog vratara i Hrvatskoj širom odškrinuo vrata polufinala. Trebalo je samo izdržati dvije-tri minute, napraviti zamjenu (a ne slaviti s igračima), napucati loptu 'u kuruzu', isprovocirati žuti karton, prekid, bilo što...

Image
Foto: Pixsell

Ništa od navedenog hrvatski nogometaši i izbornik nisu napravili, u zadnjim sekundama Senturk je opalio i pogodio rašlje Pletikosinih vrata, te psihički ubio u pojam 'Vatrene'. Toliko su bili u šoku da kasnije ispadanje na jedanaesterce nikoga nije začudilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turci su zapeli u polufinalu nakon vrlo dobrog otpora favoriziranoj Njemačkoj. Boral i fatalni Senturk su bili strijelci za Tursku, a Schweinsteiger, Klose i Lahm u 90. minuti za Nijemce.

Image
Foto: PIXSELL

David Villa, Španjolska PXL David Villa

U drugom polufinalu nova velesila na nogometnoj karti Europe, a pokazat će se kasnije - i svijeta, pregazila je Rusiju. Španjolci su golovima Xavi Fernandeza, Güiza i Silve zasluženo izborili finale na bečkom Ernst-Happel stadionu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni njemački stroj nije uspio zaustaviti lepršavu 'Furiju', Fernando Torres je u 33. minuti svladao Lehmanna i donio Španjolskoj prvu titulu nakon 44-godišnjeg posta na europskim prvenstavima. Pobjednička generacija je rođena...

MOMČAD PRVENSTVA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Iker Casillas (Špa)
  2. Philipp Lahm (Njem)
  3. Carles Puyol (Špa)
  4. Carlos Marchena (Špa)
  5. Juri Žirkov (Rus)
  6. Marcos Senna (Špa)
  7. LUKA MODRIĆ (HRV)
  8. Xavi Hernández (Špa)
  9. David Villa (Špa)
  10. Andrej Aršhavin (Rus)
  11. Hamit Altintop (Tur)

NAJBOLJI STRIJELAC:
David Villa (Špa) - 4

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo