Savjetnik premijerke na platnoj listi bivšeg špijuna

Vlatko Cvrtila, savjetnik premijerke Jadranke Kosor i aktualni dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, postao je član Nadzornog odbora Metalske industrije Varaždin (MIV).

21.5.2010.
15:04
VOYO logo

Vlatko Cvrtila prihvatio je poziv Franje Tureka, bivšeg šefa POA-e (danas SOA-e), za članstvo u Nadzornom odboru tvrtke MIV.

Od kada obnaša dužnost savjetnika premijerke Jadranke Kosor za nacionalnu sigurnost, Cvrtili je ovo prvo članstvo u nadzornom odboru. Na upit novinara Jutarnjeg lista zašto je prihvatio članstvo u NO-u jedne tvrtke čije vlasništvo nije poznato (od 10 najvećih dioničara MIV-a, osam ih je skriveno iza skrbničkih računa), Cvrtila je kazao kako vlasnike ne poznaje, ali zna članove Uprave te im osobno vjeruje. "Tureka poznajem s Fakulteta političkih znanosti, na kojem radim i na koji je on išao na poslijediplomski studij, tako da ga znam dulje nego ostale šefove tajnih službi", kazao je Cvrtila. Franjo Turek napustio je dužnost ravnatelja POA-a 2006. godine, nakon izbijanja skandala u tzv. prezentaciji slučaja Gotovina, kada je otkriveno kako je ta služba godinama neovlašteno prisluškivala i pratila bivšeg ravnatelja policije Ranka Ostojića i nekolicinu novinara pod sumnjom da su američki i britanski tajni agenti. Ravnateljstvo policije i SOA-e protiv Franje Tureka su 2005. godine podigli kaznenu prijavu zbog nezakonitog prisluškivanja i praćenja. U vrijeme kada je protiv Tureka vođena parlamentarna istraga zbog mogućih zloporaba i povrede ljudskih prava, prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila bio je predsjednik Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi, a koja je postupke tajnih službi ocijenila zakonitima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon smjene s mjesta ravnatelja POA-e, Franjo Turek je neko vrijeme radio kao savjetnik u svojoj tvrtki Prudens consilium, da bi kasnije prešao u Upravu MIV-a, u vrijeme kada je tu tvrtku preuzimala grupa investitora koju je predvodio Nijemac Ludwig Frischut. I danas su pravi vlasnici MIV-a nepoznati, a nakon odlaska Frischuta najveći dioničari postaju osobe koje se kriju iza skrbničkih računa te Nexe grupa iz Našica. Potpredsjednica Nadzornog odbora MIV-a je Dunja Babić, koja je ujedno i članica brokerske kuće Auctor, a ostali članovi su predstavnici fondova koji se pojavljuju među prvih deset dioničara – Boris Bošnjak iz Hypo investa, Igor Hustić i Mihovil Barančić, članovi Uprave SL investa, Marijan Cingula s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, Darinka Hajduk-Vučić iz gradske uprave te predstavnik radnika Slavko Melnjak. Navodno, sve odluke u Upravi donose Franjo Turek i Zoran Šantek, kojeg je Turek doveo u MIV iz varaždinske podružnice Hrvatskog telekoma.

Prethodni članci:

arti-201002010777006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo