DRAMA NA MORU / Sat vremena bili su u moru, bura je u Velebitskom kanalu sve više divljala, a brod lučke kapetanije za spašavanje bio je u kvaru?

Image
Foto: Srećko Niketić/Pixsell

Dok su tonuli, više puta zvali su 112 te su im rekli da je brod za spašavanje u kvaru

29.12.2021.
18:10
Srećko Niketić/Pixsell
VOYO logo

Dvojica ribara umalo su stradala kada im je prije osam dana potonuo ribarski brod u Velebitskom kanalu nedaleko Novog Vinodolskog. 

Na moru se odvijala prava drama u kojoj su Denis Cvitković iz Klenovice i djelatnik ispostave Lučke kapetanije Novi Vinodolski Željko Zoričić isplovili na more dok je jačala olujna bura i pokušali gotovo nemoguće - u uzavrelom moru naći dvojicu brodolomaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je pisao portal Tunera.info, Cvitković je rekao da ih je more tada moglo doslovno "progutati", da su valovi bili divlji te da su se brodolomci pri ruci imali jedino splav od oko pola metra-metar.

Njihove glave virile su iz mora kojemu je temperatura bila svega 12 ili 13 stupnjeva Celzijusovih. Brodolomci su se grčevito držali za konop splavi. Jedan ribar imao je prsluk za spašavanje te je Cvitković rekao da bi se sigurno pothladili da su u moru ostali najviše još pola sata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
brodolom tegljača burbon rhode /

Prije godinu dana kapetan Dino Miškić nestao je u Atlantiku: 'Taj brod uopće nije bio za plovidbu, bili smo bespomoćni'

Image
brodolom tegljača burbon rhode /

Prije godinu dana kapetan Dino Miškić nestao je u Atlantiku: 'Taj brod uopće nije bio za plovidbu, bili smo bespomoćni'

Sada Morski.hr donosi drugu stranu priče, jednog od brodolomca koji je ispričao dramatične trenutke kad je brod potonuo i njihovu grčevitu borbu za život. Molio je za anonimnost ali je rekao kako su on i prijatelj krenuli na more u tek kupljenom ribarskom brodu. Prijatelj ga je na Crnom molu u Crikvenici i u utorak, 21. prosinca, rano u zoru zaputili su se prema Stonu.

"Brod je očigledno puštao more s obzirom na to da nigdje nije bio udaren i imao je dvije pumpe koje su navodno radile", rekao je za Morski.hr jedan od brodolomaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prepričao je da je prijatelj pregledavao kupljeni brod koji je bio oko 50 godina star, napravio servis i provjerio pumpe prije plovidbe, a otisnuli su se s obale oko 6.20 sati. Čim se razdanilo, vidjeli su da imaju malo mora u provi broda, u krmenoj strani ogromnu količinu.

Image
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

(Nel Pavletić/Pixsell)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su tonuli, više puta zvali su 112 te tvrdi da su im rekli da je brod za spašavanje u kvaru.

"Poziv je upućen preko 112 i nakon toga smo prespojeni na traganje i spašavanje. Brod koji je za to namijenjen je u kvaru, rečeno nam je. Zahvaljujući lučkom kapetanu iz Klenovice i lokalnim ribarima, na more su izišli s privatnom brodicom odnosno gliserom. Kad je javljeno o prodiru mora, nije bilo daška vjetra. Dok je brod ronio, povela je bura koja je u trenutku potonuća dobro pojačala", prepričao je ribar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od njihovih mobitela, ostao je koliko-toliko suh te su njime komunicirali sa službom 112. i spasiocima koji su stizali. Dodao je i to da su provjerili prognozu prije nego su krenuli na more, da je bura krenula tek pred samo potonuće, a da je deset minuta prije nego je brod potonuo "palio cigaretu vanka s upaljačem kojeg nije morao štititi rukom".

Image
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

(Goran Kovačić/Pixsell)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je brod potonuo, u moru su bili oko sat vremena, ali hladnoću u tom trenutku nije osjetio. Vjerojatno zbog adrenalina. Nadali su se da će doplivati do obale, ali da se kolega počeo "gubiti" prije nego što su izašli na gliser.

Izmjerili su mu temperaturu - prijatelj je imao oko 33 stupnjeva, dok je brodolomcu, koji je prepričao dramu, temperatura bila normalna. Prije nego je brod potonuo, bili su na oko četiri nautičke milje od obale gdje je more 60 metara dubine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja i prijatelj smo preživjeli, a to mi je najbitnije. Sva materijalna šteta je nadoknadila ljudski život", rekao je ovaj 49-godišnji ribar.

Dodaje i to da je nevjerojatno da kapetanija nije imala ispravan brod za traganje i spašavanje te da su spasioci isplovili privatnim gliserom bez kabine iz Klenovice gdje su ih kasnije dočekali mještani i dali im suhu odjeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo