SASTANAK DOBAVLJAČA I AGROKORA ZAVRŠIO ZA SAMO 45 MINUTA: / Dočekao ih je Ivica Todorić, otkriveni detalji razgovora

Image
Foto: Pixsell

Sastanak 40-ak velikih dobavljača Agrokora i vodstva kompanije trajao je manje od sat vremena.

27.3.2017.
12:33
Pixsell
VOYO logo

Na sastanak su stigli predstavnici Francka, Vindije, Dukata, Kraša, te Luka Burilović iz Hrvatske gospodarske komore.

Agrokor se nakon sastanka oglasio priopćenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je u prostorijama Konzuma u Zagrebu održan sastanak Agrokora i tridesetak njegovih dobavljača, kojem je prisustvovao i predsjednik HGK Luka Burilović kao predstavnik srednjih i malih dobavljača s jedne strane te Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna, Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma, Ljerka Puljić, članica NO Agrokora i njihovi suradnici s druge strane.

Cilj sastanka bio je informirati dobavljače o trenutnim aktivnostima Agrokora kao i o daljnjim planovima Koncerna u procesu stabilizacije, vezano uz međusobno poslovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Koncerna upoznao je sudionike sa stanjem u Koncernu i planovima za nastavak poslovanja. Tom prigodom zahvalio je pristunima i svim ostalim dobavljačima, njih oko 6000, koji su u proteklom periodu u obostranoj suradnji davali snažnu podršku Agrokor koncernu.

'Založit ćemo se da rokovi plaćanja budu u skladu s ugovorenima'

Na sastanku je izražen stav da je najveći teret stabilizacije Agrokora podnijela sama kompanija, a odmah nakon nje upravo njezini dobavljači. Potvrđeno je i da će se menadžment kompanije u potpunosti založiti da rokovi plaćanja budu u skladu s onim ugovorenima. Vezano uz proces restrukturiranja Agrokor koncerna, a kojem su dobavljači dali značajan doprinos, učinit će se sve na zaštiti njihove izloženosti prema Koncernu. Potvrđen je obostrani interes za nastavak poslovne suradnje s ciljem zajedničkog rasta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobavljači su danas istaknuli da je Agrokor jedan od njihovih najznačajnih partnera te su spremni i dalje dati snažnu podršku u restrukturiranju kompanije, ali isto tako očekuju da će se u tom procesu maksimalno štititi njihovi interesi.

Dogovoreno je da će Agrokor i njegovi dobavljači nastaviti održavati redovitu međusobnu komunikaciju", stoji u priopćenju Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

GOTOVI ZA SAMO 45 MINUTA: Ivica Todorić se sastao s najvećim dobavljačima

Image

GOTOVI ZA SAMO 45 MINUTA: Ivica Todorić se sastao s najvećim dobavljačima

Dobavljači nezadovoljni Vladinim zakonom

Podsjetimo, dobavljači od Agrokora potražuju oko 16 milijardi kuna. O ishodu sastanka zasad se može samo nagađati. Nije još poznato jesu li dobavljači pristali na zamrzavanje potraživanja, otpis duga ili neku treću opciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Poznato je tek da dobavljači nisu zadovoljni Vladinim zakonom, tzv. 'lex Agrokor', jer su sigurni da je to jedina privatna kompanija koja odgovara uvjetima primjene zakona o sistemskim tvrtkama koji Vlada predlaže. Osim toga, smatraju da je zakon nedorečen, a Vladi spočitavaju i što ih nije upitala za mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati pak smatraju da je obveza Vlade pomoć radnicima i dobavljačima.

'Nejasno je kako će Vlada pomoći Agrokoru jer novca za otkup nema'

'Da se jasno zakonski reguliraju sve obveze tvrtki kad je riječ o plaćanju i nadziranju kad tvrtke nisu u lošoj situaciji. A u iznimnim situacijama da država može pomoći većim subjektima', rekao je sindikalist Krešimir Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekonomski analitičar Velibor Mačkić smatra da suradnja države i poslodavca nije neobična, no još je sasvim nejasno kako će Vlada pomoći Agrokoru jer nema novca za preuzimanje te kompanije.

Mačkić dodaje da bi potez države mogao jedino umiriti vjerovnike, a podsjeća i na ulogu ruskih banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vlada bi se trebala pobrinuti za dobavljače, i to one male i srednje. Vidimo da su veliki održali niz sastanaka. Sigurno su institucionalno podržani od HUP-a i HGK-a. Sad bi Vlada trebala biti glas tih koji nemaju mogućnost zajedničkog djelovanja prema Agrokoru', rekao je Mačkić za N1.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo