nova radna mjesta / Sapun s točkicama - novi proizvod na hrvatskom tržištu, proizvode ga slijepe osobe

Projekt je uz donatore s 350.000 kuna financirao grad Zagreb. Ideja je nastala prošle godine na radionici za slijepe

28.11.2016.
18:44
VOYO logo

Otvoren je pogon za proizvodnju sapuna s točkicama - novog proizvoda na tržištu. I ne bi to bila iznimna vijest da ga ne proizvode slijepe i slabovidne osobe.

"Ovo ipak je posao u mojoj struci, treba znati kemiju za ovo. Radim s osobama koje su visokoslabovidne ili slijepe i njima treba prilagoditi proces da mogu sudjelovati i sami", kaže inženjerka kemije Barbara Šajinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anto je nezaposlen dvije godine. Prošao je edukaciju za izradu sapuna i jedan je od četvero koji posao čekaju.

"Ja vam mogu reći da mi to puno znači. Na kraju krajeva više nisam imao nakon 15 mjeseci primanja, pomoći sa burze. Nemam ni to. Tako da će mi i novčano značiti, ali i kao slijepoj osobi da se uključim da se nečim bavim", kaže Anto Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je uz donatore s 350.000 kuna financirao grad Zagreb. Ideja je nastala prošle godine na radionici za slijepe.

"Željeli smo da vidimo kroz te kreativne radionice što bi to slijepe i slabovidne osobe mogle raditi. Pokazalo se da je izrada sapuna bila pravi hit", kaže izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb, Goran Denis Tomašković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena sapuna je od 18 - 50 kuna, a ambalažu je za diplomski rad izradila studentica s Grafičkog fakulteta i poklonila slijepima.

"U ovom globaliziranom svijetu gdje je kapital na prvom mjestu i gdje se sve podređuje tom kapitalu i gdje se gubi čovjek, ovdje mi želimo na prvo mjesto staviti čovjeka i to onog čovjeka koji je marginaliziran", kaže Anđelka Bunić iz socijalno-uslužne zadruge Martinov Plašt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj živi 6100 slijepih osoba, a sapun s točkicama tek je mali pomak u njihovu zapošljavanju.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo