'U mojoj se kući pije voda iz slavine, ne gricka se čips'

2.9.2012.
18:14
VOYO logo

Početkom školske godine u škole se uvodi zdravstveni odgoj u sklopu kojeg će se u nižim razredima učiti o zdravoj prehrani i higijeni, a u višim razredima o spolnom odgoju i prevenciji ovisnosti i nasilja. Epidemiologinja dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja HZJZ-a, članica povjerenstva koje je kreiralo program, upozorava na važnost zdrave prehrane i usađivanje navika pravilne prehrane djeci.

Musić Milanović smatra da se zdravstvenim programom može odgajati djecu jer upijaju kao spužvice. Kaže da se svaka navika može promijeniti u tri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrana nije nagrada

"Hrana nije nagrada nego bi trebala zadovoljiti fiziološku potrebu, utažiti glad. Razgovor: ako budeš dobar, dobit ćeš sladoled zapravo je dugoročno poguban. A realno, mi hrani dajemo strahovitu emocionalnu i socijalnu ulogu. Što god se događa, mi jedemo. To je izuzetno loše", upozorava Musić Milanović u razgovoru za Večernji list.

Dodaje da ne treba biti ekstreman ni u čemu, pa tako ne treba ni pretjerivati s tim što je zdravo, a što nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idealan doručak

"U pravilu neki mliječni proizvod, žitarice, ne treba puno komplicirati. Ja, recimo, volim zobene pahuljice. To je čas posla, navečer namočite, a ujutro tri minute treba da to zakuha. I stavite malo cimeta ili grožđica ako dijete voli. Voće za doručak je iznimna stvar. Bobičasto ili jabuka uz neki mliječni proizvod i komad tamnoga kruha s nekim namazom, primjerice pekmezom, bio bi idealan doručak, kako za dijete, tako i za odrasle", savjetuje epidemiologinja. Ističe da je djeci najgore nešto zabraniti. Svojoj djeci, kaže, ne daje gazirana pića. No, to ne znači da ih ona ne piju.

Pravilne životne navike

"Ono što kao roditelj mogu napraviti jest da nemam ladicu sa slatkišima i da im nije refleks otvoriti ladicu i uzeti čips ili smoki, sjesti pred računalo ili televizor i jesti ili otvoriti hladnjak i natočiti gazirano piće. Cijela priča ide prema stvaranju navika. Dakle, doma se to ne gricka, doma se pije voda iz slavine jer je zdravstveno ispravna. Treba stvarati pravilne životne navike. To ne znači da se ne smije pojesti i popiti nešto što je nezdravo", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanja Musić Milanović je komentirala i uvođenje seksualnog odgoja kojemu se protivi dio roditelja: "Roditelj ima pravo usmjeriti svoje dijete na način koji smatra najispravnijim. S druge strane, mislim da svako dijete i čovjek ima pravo na informaciju utemeljenu na znanstvenim dokazima. I ništa mu neće biti od toga što zna, nitko ga ne tjera da nešto primjenjuje. Ali ne možeš znati ako nemaš informaciju. Djeca imaju pravo na informaciju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo