Sanader demantira Wikileaks: 'To je izmišljeno'

Iz WikiLeaksove pipe iz koje u ovom trenutku curi pet milijuna e-mailova američke privatne obavještajne agencije Stratfor, iscurio je i jedan koji se tiče Ive Sanadera.

1.3.2012.
8:57
VOYO logo

U e-mailu koji datira od 17. rujna 2009. godine analitičar Marko Papic centralu u Sjedinjenim Državama obavještava o razlozima zbog kojih je Ivo Sanader pobjegao s premijerske pozicije.

A ti razlozi su - organizirani kriminal. "Imao je neki posao s lukom Ploče gdje je Hrvatska trebala graditi LNG terminal. Povezao se organiziranim kriminalom, a oni su mu rekli da izabere: ili će se povući iz politike ili će mu početi ubijati članove obitelji", stoji u mailu u kojem se dodaje kako je Sanader poslušao njihove naredbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kriminal je veći u Hrvatskoj nego u Srbiji'

Papic se za ove tvrdnje poziva na švedskog političara koji je dobro povezan sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom i koji ima dobre veze na Balkanu.

Papic u e-mailu koji je adresiran na Eugenea Chausovskyja iz Stratfora navodi i kako je Hrvatska pod apsolutnim vodstvom organiziranog kriminala koji seže od "građanskih ratova" u Jugoslaviji koji su ostavili posljedice na čitavu regiju. Papic tvrdi i kako kriminal u Srbiji nije moćan kao onaj u Hrvatskoj, pri tom se pozivajući na akciju Sablja koja je provedena nakon ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića, a tijekom koje su uhićeni brojni srpski kriminalci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chausovsky je bio oduševljen ovim Papicevim mailom, odgovorivši mu 2. listopada iste godine da je ovo interesantna roba i da je dio oko Sanadera "ludilo (iako očekivano)".

'Organizirani kriminal u Hrvatskoj je visoko aktivan'

O tome da je Hrvatska u raljama organiziranog kriminala navodi se u još jednom dokumentu naslovljenom "Europa - analitički vodič". Tamo se ističe kako je organizirani kriminal u Hrvatskoj visoko aktivan, a govori se i o sigurnosnoj situaciji na Balkanu koja se opisuje kao složena. U dokumentu se posebno upozorava da se prate one etničke skupine koje izražavaju namjeru povećanja autonomije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader: To je izmišljeno!

"To je izmišljeno kao i ono s gospođom Merkel", kratko je u pauzi suđenja za aferu INA-MOL prokomentirao bivši premijer Ivo Sanader tajni dokument kojeg je objavio WikiLeaks. Takvih stvari nema u međunarodnoj politici, dometnuo je Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo