Sanader će tužiti austrijski zatvor

Hrvatski su tužitelji u utorak i srijedu bili u Austriji radi prikupljanja dodatnih dokaza protiv Ive Sanadera. U pravnim krugovima priča se da će bivši premijer vrlo brzo biti izručen Hrvatskoj.

11.2.2011.
9:35
VOYO logo

Bivšeg premijera Ivu Sanadera se sumnjiči za pranje 20,7 milijuna kuna, a taj je podatak odmah poslan u Austriju kao dodatak zahtjevu za izručenje.

Već otprije istragu protiv Sanadera za pranje novca otvorili su austrijski istražitelji. Povod je, podsjetimo, bila prijava austrijske banke u kojoj je na dva računa pohranjeno čak 1,3 milijuna eura. Milijun je pospremljen na račun punca bivšeg premijera, Ive Šarića, a nekoliko je stotina tisuća eura na računu koji glasi na samog Sanadera. Austrijski su tužitelji prošloga tjedna, i to u petak, na okolnosti pranja novca saslušavali Sanadera u pritvoru u Salzburgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo saslušanje trajalo je gotovo šest sati, a bilo je svojevrsni nastavak ispitivanja koje je o istoj temi započelo 23. prosinca. Preko svojih odvjetnika bivši je premijer odbacio sve optužbe za pranje novca.

"Predstavnici Državnog odvjetništva i USKOK-a bili su u utorak i srijedu, 8. i 9. veljače 2011., u Austriji radi poduzimanja radnji iz svoje nadležnosti u vezi s istragama u predmetu Fimi-media i dr.", šturo je priopćenje objavljeno u četvrtak na web-stranicama USKOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz njega se može zaključiti jedino to da se prikupljaju dokazi za proširenje istrage. USKOK je još sredinom siječnja preko Ministarstva pravosuđa poslao u Austriju zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć, tj. da se našim tužiteljima omogući saslušanje Sanadera u austrijskom pritvoru.

Naime, dok bivši premijer nije saslušan, njegovim se braniteljima ne dopušta uvid u istražni spis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitivanjem bivšeg hrvatskog premijera u Austriji bio bi ispunjen formalni uvjet da obrana dobije potpun uvid u predmet. Time bi se ujedno uklonio i njihov glavni prigovor da su neravnopravni u postupku protiv Sanadera. Navodno se u pravnim krugovima priča da će Sanadera vrlo brzo izručiti Hrvatskoj.

Sanader će, piše Jutarnji list, tužiti Pritvor Zemaljskog suda u Salzburgu zbog fotografija koje su procurile iz zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravitelj salzburškog zatvora Dietmar Knebel ponovio je kako je nemoguće da ga je snimio netko od zaposlenika zatvora.

"I dalje sumnjamo da je Sanadera snimio netko od zatvorenika uz pomoć mobitela. Još uvijek ne znamo tko je to učinio, niti smo pronašli mobitel kojim je to učinjeno" pojasnio je Knebel dan prije velike racije u pritvoru koja je napravljena u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na čelu hrvatskih istražitelja bio je zamjenik državnog odvjetnika Lazo Pajić . Još nije potvrđeno je li Pajić, osim susreta s austrijskim tužiteljima, ispitao bivšeg premijera Ivu Sanadera. Ako ga je ispitao onda će Sanaderova obrana, prvi put od uhićenja bivšeg premijera, dobiti pravo na uvid u spis oko Fimi medije.

U austrijskim pravosudnim krugovima pak sve se više spominje jasna nakana da se Ivi Sanaderu ne sudi u Austriji već da ga se što prije izruči Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ozbiljne najave Sanaderova izručenja Hrvatskoj prvi su konkretan znak austrijskih namjera. Kako je to za Jutarnji list objasnio jedan od ljudi upućenih u postupak austrijskog pravosuđa "tužitelj u Beču drži da je Sanader, prije svega, problem hrvatskog pravosuđa i Zagreb ga mora procesuirati, odnosno Bajić ima prednost pred kolegama u Beču".

cate-201011220231004

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201102020423006 arti-201102080082006 arti-201102040071006

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo