Vrhovni sud / Žalbe na presudu za INA-MOL: DORH-u bilo dosta 10 minuta, obrani puno više, Sanader na videolinku iz zatvora

Tužiteljstvo navodi "visoku razinu zločinačke volje" Sanadera, obrana prigovara zbog činjeničnog stanja, navodnih povreda kaznenog postupka i visine kazne

6.7.2021.
11:20
VOYO logo

Bivši predsjednik Vlade i bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader iz zatvora je videolinkom pratio raspravu na Vrhovnom sudu povodom žalbi na presudu u aferi INA-MOL iz prosinca 2019. 

Dotična presuda bila je nepravomoćna, nakon što je Ustavni sud u srpnju 2015. oborio presudu, tada pravomoćno, iz srpnja 2015. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader je sada u statusu nepravomoćno osuđenog na šest godina zatvora, dok je Zsolt Hernádi u odsutnosti osuđen na dvije godine zatvora. Sanadera terete da je od Hernádija uzeo 10 milijuna eura mita kako bi MOL preuzeo upravljačka prava nad INA-om.

Sanader je nepravomoćno osuđen u slučajevima Hypo i Fimi media, a za aferu Planinska služi šest godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče DORH-a, zamjenica glavne državne odvjetnice Željka Mostečak istaknula je da je Sanader kazneno djelo počinio kao predsjednik Vlade, odnosno da je time izigrao povjerenje građanai njihovo povjerenje prema vlastima ove zemlje.

Rekla je i to da smatra da bi sud trebao imati u vidu 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao otegotnu okolnost predbacila mu je i način počinjenja kaznenog djela, zaključivši da to pokazuje "visoku razinu zločinačke volje" i "ustrajnost, drskost i bezobzirnost postupanja prema najvišim institucijama vlasti":

"Njegova drskost i bahatost nastavila se i dalje prema pravosudnim vlastima. Mišljenja smo da se treba izreći dulja kazna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostečak je ustvrdila da sud nije dovoljno cijenio otegotne okolnosti, odnosno, dio njih da nije cijenio uopće.

Sanaderov branitelj Čedo Prodanović rekao je da podnose žalbu zbog povreda odredbi kaznenog postupka, zbog pogrešnog odnosno nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i, konačno, zbog određene visine kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostečak je rekla da je njoj za obrazloženje DORH-a potrebno 10 minuta. Prodanović je rekao da je njemu potrebno "sat, sat i pol".

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike