'SAMO ME MRTVU MOGU TAMO PRESELITI, S OBITELJI IDEM POD MOST!': / Majka 11-ero djece tvrdi da je zgrada u Petruševcu u raspadu

Image
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL/Screenshot/RTL

Majke kažu kako tamo nema uvjeta za život i da nije izvedivo ugurati tako veliku obitelj u tako mali prostor

28.6.2019.
11:52
Jurica Galoić/PIXSELL/Screenshot/RTL
VOYO logo

U kvartu Petruševec jučer je izbila prava drama pri pokušaju preseljenja tridesetak obitelji u stambenu zgradu. Morala je intervenirati i policija te je deset osoba uhićeno. Uhićeni su mahom stanari koji su nezadovoljni odlukom Milana Bandića o dolasku socijalno ugroženih romskih obitelji u zgradu. No, stanari tvrde da nije problem u Romima nego je problem u tome što taj prostor nije stambeni nego poslovni. I to je samo jedan od problema.

Image
Image

Zagreb: Stanoivnici Petruševca prosvjeduju zbog useljavanja romskih obitelji 02.03.2019., Petrusevec, Zagreb - Prosvjed stanovnika Petrusevca koji su nezadovoljni zbog useljavanja 30-ak romskih obitelji iz Novog Jelkovca i Plinarskog naselja u zgradu u njihovom susjedstvu, koju je Grad Zagreb kupio za Rome. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Stanovnici tvrde kako je problem u tome što te zgrade nisu vlasništvo Grada Zagreba, ali to je opovrgnula pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić, piše portal Vijesti.hr. Tek je jučer oko 15 sati završila drama u Petruševcu, a nekoliko obitelji koje zagrebački gradonačelnik želi preseliti u Petruševec živi u Plinskom naselju. S dvjema ženama koje trebaju biti preseljenje razgovarao je RTL-ov novinar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NA PROSVJEDU U PETRUŠEVCU UHIĆENO 10 LJUDI: /

Blokirali su useljenje romskih obitelji, policija i hitna na terenu

Image
NA PROSVJEDU U PETRUŠEVCU UHIĆENO 10 LJUDI: /

Blokirali su useljenje romskih obitelji, policija i hitna na terenu

'To su stambeni prostori, stanovi nisu namijenjeni za življenje'

Jedna od osoba koje s obitelji ondje trebaju preseliti je i Tihana Kučiš. Hana kaže da ona i njena osmeročlana obitelj ne žele ići ondje živjeti jer je riječ o stambenom prostoru. K tome, prostor je premalen.

Image
Image

"Ne želimo tamo zato što to nisu stambeni nego poslovni prostori koji su nekada bili i uredi i to nije namijenjeno za življenje. Pogotovo ne meni koja imam osmeročlanu obitelj, a ni gospođi koja ima jedanaestero male djece", kazala je Tihana Kučiš te dodala kako tamo nema uvjete za život i da nije izvedivo ugurati tako veliku obitelj u tako mali prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da je za njenu obitelj predviđeno 68 kvadrata, a u istom naselju navodno jedan gospodin s peteročlanom obitelji dobio 67 kvadrata. "Nema nikakvih normalnih mjerila", kaže Kučiš.

'Nema šanse da odem iz geta ponovno u geto'

Rahima Kejić, majka 11-ero djece kaže da ju samo mrtvu mogu preseliti u Petruševec. K tome, dodaje, zgrada u koju trebaju useliti je u jako lošem stanju, toliko lošem da su hodnici "popucali". Potvrdila je da je istina da da se došlo do jednog stana, mora prolaziti kroz drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spremna sam sa svojom obitelji otići ispod mosta živjeti u šatoru, a samo me mrtvu mogu izvaditi iz Plinarskog i preseliti u Petruševec. Nema šanse da odem iz geta ponovno u geto", poručuje Rahima.

Kučiš kaže da vjeruje stanovnicima Petruševca kada kažu da prosvjed nije zbog Roma: "Što se tiče stanovnika Petruševca i onih koji su radili prosvjede, Romi s njima stoljećima žive u harmoniji i bez ikakvih problema. Nije problem u Romima ili stanovnicima Petruševca, problem je u toj zgradi koja nije za stambeno zbrinjavanje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo