Gradonačelnik za RTL /

Samo devet gradova ima više rođenih nego umrlih: Kako je Solin postao jedan od prvaka demografije

Solin je populacijski najmlađi grad u Hrvatskoj, uzroke čega je u RTL-u Danas otkrio gradonačelnik Dalibor Ninčević

8.9.2018.
18:51
VOYO logo

Najveći vitalni indeks bilježe dalmatinski gradovi. Među njima - Solin kao predvodnik i najbolje stoji što se tiče prirodnog prirasta stanovništva. Danas Solinjani slave Dan grada i Malu Gospu, a većina stanovnika zadovoljna je socijalnim i pronatalitetnim mjerama koje se provode u njihovom gradu. U prošloj godini Solin je tako bio i rekorder prema indeksu vitalnosti, jer je zabilježeno 80 više rođenih nego umrlih.

Ono što je također zanimljivo je da je Solin i populacijski najmlađi grad u Hrvatskoj. Stanovnici su u prosjeku tek nešto stariji od 35 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Solin postao prvak demografije u RTL-u otkrio je gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Kako uspijevate biti grad s najmlađim stanovništvom u državi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više je razloga. Grad Solin je u blizini Splita i jedan broj mlađih obitelji doselio je u Solin zbog jeftinih cijena stanova. Mi kao gradska uprava nastojimo već čitav niz godina nastojimo nizom pronatalitetnih mjera ulagati u djecu, mlade obitelji.

Dugo ste grad rekorder - jesu li vas kontaktirali ostali gradonačelnici koji nemaju tako dobar model? 

Razmjenjujem iskustva s drugim gradovima i pokušavamo im pomoći. Svaka sredina je specifična i ne mogu se sve mjere primijeniti na sve. U posljednjih deset godina smo jedni od rijetkih koji smo otvorili novu osnovnu školu.

Koje su to vaše mjere kojima bi privukli primjerice mladi bračni par iz Slavonije da dođe u Solin?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve koji doseljavaju imamo čitav niz mjera: poklon svakom novorođenom djetetu, stalna mjesečna potpora obiteljima s četvero ili više djece, sufinanciranje porodiljnog dopusta, stipendiranje učenika i studenata, financiramo osobne asistente...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo