Sada je i službeno: Jaca više nije faca!

Nakon novogodišnjeg ludila i vjerovanja da će 2010. biti bolja od prethodne godine, Hrvate je otrijeznila loša situacija u državi.

31.5.2010.
21:26
VOYO logo

arti-201005310470006Da članovi Vlade gube povjerenje građana iz dana u dan potvrđuje istraživanje Crobarometra, koje mjesečno provodi agencija Ipsos Puls. Najnoviji podaci koje je prezentirala Nova TV tako pokazuju da su pozitivne emocije koje je premijerka Jadranka Kosor oko sebe mobilizirala žustrom reakcijom na pokušaj povratka Ive Sanadera trajale samo pet mjeseci.

Naime, gotovo svi indikatori (od opće razine optimizma, podrška radu Vlade, osobni rejting Jadranke Kosor) u svibnju su se vratili na razinu na kojoj su bili u jesen 2009. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svibanj nije bio povoljan mjesec niti za trendove rejtinga predsjednika Josipovića, čiji je rejting prvi puta nakon dolaska na dužnost u svibnju imao negativan trend.

Negativni trend izravna je posljedica pada rejtinga Ive Josipovića među biračima HDZ-a, s preko 80 posto na oko 66 posto. Takav pad vjerojatno je posljedica nekoliko sukoba Josipovića s vrhom HDZ-a, no predsjednik države je još uvijek najpopularniji političar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od premijerke Kosor, rejting predsjednika SDP-a Zorana Milanovića je u blagom porastu, što je rezultiralo zamjenom pozicija na mjestu druge osobe prema popularnosti. Tako je prvi puta nakon listopada 2009. godine Milanović popularniji od Kosor.

Razlika u rejtingu dviju najvećih stranaka u svibnju je oko dva postotna poena, što zajedno s rezultatom od travnja pokazuje da se istopila SDP-ova prednost od oko pet postotnih poena koju je imao od srpnja 2009. godine. HNS stabilno drži treću poziciju, dok se u svibnju bilježi prvi blagi znak oporavka rejtinga HSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201005310538006Istraživanje je pokazalo i kako većina ispitanih (73 posto) smatra da se Hrvatska kreće u pogrešnom smjeru, a i 57 posto građana ne odobrava rad i poteze Vlade premijerke Kosor. Unatoč tome, većina vjeruje da će sadašnja Vlada izgurati do kraja mandata 2011. godine.

Građane najviše zabrinjava sve veća nezaposlenost, dok su mito i korupcija na drugom mjestu, a da ima još puno problema o kojima se uopće ne govori smatra čak 63 posto ispitanih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201005270745006

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo