PREMIJER NA ISPITIVANJU / Saborski odbor će ispitati Plenkovića zbog napada na Vladu: 'Kad on izrazi sumnju, to se nikako ne smije zanemariti'

Image
Foto: Marko Lukunic/Pixsell

Premijerove tvrdnje da SOA, DORH i policija nisu dovoljno istražili prošlogodišnji napad na Banske dvore ispitat će i Saborski odbor za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku

27.12.2021.
13:12
Marko Lukunic/Pixsell
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković tvrdi da policija, Državno odvjetništvo i Sigurnosno-obavještajna agencija, unatoč njegovom inzistiranju, ne žele istražiti tko je utjecao na Danijela Bezuka do te mjere da je on 12. listopada prošle godine zapucao kalašnjikovom po policajcima i zgradi Vlade na Markovu trgu.

Time će se ovih dana pozabaviti i Saborski odbor za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku, koji je, znakovito, u preturbaciji. Naime, Sabor je prije raspuštanja imenovao Sinišu Hajdaša Dončića iz SDP-a za predsjednika tog odbora, umjesto Nikše Vukasa iz Kluba zastupnika socijaldemokrata. Formalna primopredaja dužnosti još nije obavljena, kao ni brifing o sigurnosnim standardima. Unatoč tome, Hajdaš Dončić će povući prve korake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Definitivno planiram sazvati sjednicu. Mislim da je Plenković pretjerao u svojim izjavama, ali to je samo moje političko mišljenje. DORH je izvan nadležnosti našeg Odbora, pa o njima neću govoriti, ali ne vjerujem da SOA-a i policija ne bi reagirali da postoje informacije o nekakvim potencijalnim terorističkim aktivnostima. Nije mi jasno zašto bi oni sve to ignorirali i time ugrozili nacionalnu sigurnost. Međutim, ne treba ipak isključiti mogućnost da je premijer u pravu i da on posjeduje određena saznanja o ovoj temi, koja policija i SOA odbijaju slijediti. Riječ je o vrlo ozbiljnim izjavama i stoga se mora utvrditi što je tu točno u pitanju. Kada predsjednik Vlade javno izrazi sumnju u rad policije i obavještajne službe, to se nikako ne smije zanemariti. Zato ću predložiti da se, naravno iza zatvorenih vrata, sasluša čelnike tih institucija. To je prvi korak, a u drugom možemo na sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost pozvati i premijera Plenkovića, kako bi nam dao neka dodatna pojašnjenja", rekao je Hajdaš Dončić za Novi list.

Plenković sumnjičav, Milanoviću je to ok

Smatra da će se time složiti i članovi Odbora iz redova HDZ-a, jer im je još više u interesu istražiti odgovornost sigurnosnih službi. Inače, Plenkoviću ovo nije prvi put da izražava skepsu u napadu na sjedište Vlade. U četvrtak je do kraja objasnio što zamjera Davoru Božinoviću, Zlati Hrvoj Šipek i Danielu Markiću. Smatra da oni stvari promatraju iz ograničene perspektive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema ni teoretske šanse da ja ne bih bio u pravu", konstatirao je premijer i zatražio da policija, DORH i SOA ozbiljnije prionu na istragu Bezukova terorističkoga čina, koji je završio ranjavanjem policajca i samoubojstvom. "Pričom za malu djecu" nazvao je dosadašnje nalaze po kojima ispada da je Bezuk djelovao samostalno. Te je nalaze, recimo, prihvatio predsjednik Zoran Milanović.

Image
MILANOVIĆ OPET U ELEMENTU /

'Plenković želi da mu Šipek kaže kako mu je guzica ugrožena. Da ga je mladić pratio, znao bi da u 8 nije na poslu'

Image
MILANOVIĆ OPET U ELEMENTU /

'Plenković želi da mu Šipek kaže kako mu je guzica ugrožena. Da ga je mladić pratio, znao bi da u 8 nije na poslu'

"Plenkovićeve su izjave zabrinjavajuće, sto posto su zabrinule i ravnatelja SOA-e, koji vrhunski radi svoj posao i za drugi mandat mi ga je Plenković predložio. Naše službe nisu uspjele ništa ustanoviti, bez obzira na Plenkovićev diktat. Nije samo problem što daje naredbe DORH-u, on je i Božinovića proglasio bezveznjakom, a taj se sto posto ubio da se nešto pronađe, ali ne može izmisliti", komentirao je Milanović u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljan DORH

Iz DORH-a su, pak, detaljno objasnili što su, zajedno s policijom, poduzeli u "opsežnom kriminalističkom istraživanju". Obavili su obavijesne razgovore s većim brojem građana, Bezukovom obitelji, kolegama s posla, prijateljima i poznanicima. Pretražili su kuću u kojoj je živio, kao i njegovo računalo, SIM kartice, prijenosni hard disk, USB stick i korisničke račune. Prikupili su i podatke o potencijalnim motivima i mogućim vezama s ljudima koji bi mogli imati veze s napadom na Banske dvore.

"Tijekom provođenja opisanih izvida prikupljeni podaci iz kojih bi proizlazilo da bi uz 22-godišnjeg osumnjičenika prilikom počinjenja kaznenog djela sudjelovale druge osobe u svojstvu pomagača ili poticatelja", stoji u priopćenju DORH-a iz srpnja ove godine, kojim premijer nije zadovoljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo