PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJAMA /

Sabor se hvali Danom otvorenih vrata, a potkraj godine zalupio je građanima vrata pred nosom

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Otvoreni podaci predstavljaju gorivo za demokraciju u smislu otvorenosti i transparentnosti, ali i ekonomskog rasta

15.1.2019.
17:56
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor voli se pohvaliti Danima otvorenih vrata, no prije nekoliko tjedana zalupio je građanima vrata pred nosom.

Nakon 15 godina Sabor ima novu internetsku stranicu, no pristup informacijama ostao je stari, naime, parlamentarne internetske stranice i dalje nemaju posve otvoren pristup svim ključnim podacima kojima raspolaže to tijelo javne vlasti, a u nekim je dijelovima čak učinjen i korak unatrag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je građanima i građankama pravo na pristup informacijama zajamčeno istoimenim zakonom i Ustavom, no vlasti ga na svim razinama u većoj ili manjoj mjeri krše iz različitih razloga iako javni pristup podacima diljem svijeta postaje važan dio donošenja zakona u 21. stoljeću.

I to iz vrlo opipljivih razloga, naime, otvoreni podaci predstavljaju ne samo gorivo za demokraciju u smislu otvorenosti i transparentnosti što je iznimno važno za povjerenje građanki i građana, nego i sirovinu za ekonomski rast te pomoć u otvaranju novih tržišta i poslova.

Konkretna brojka, zahvaljujući istraživanju provedenom za potrebe Europske komisije o ekonomskoj vrijednosti otvorenog pristupa podacima - studija Vickery (Vickery, 2011), kaže da bi korist od otvaranja podataka koje imaju vlasti mogla biti i više od 40 milijardi eura godišnje u članicama Europske unije, a uz dodatne učinke ukupno 140 milijardi eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot / Sabor.hr

Nova stranica Sabora

''Nova web stranica Hrvatskog sabora nakon 15 godina ne donosi ništa revolucionarno, a dovodi u pitanje vjerodostojnost vladine Politike otvorenih podataka koja ovaj format spominje kao jedno od svojih načela. Redizajnom sabor.hr nije ponudio i pristup podacima putem sučelja programskih aplikacija (API-ja). Štoviše, aplikacijama koje koriste službene saborske podatke, poput Parlametra, Sabor je na ovaj način doslovno 'zalupio vratima', a da bi ih ponovo odškrinuli - trebat će dodatno vrijeme i dodatna sredstva'', upozorio je GONG, jedna od organizacija civilnog društva zahvaljujući čijem je zagovaračkom radu pravo na pristup informacijama uvršteno u Ustav.

Sabor posjeduje niz podataka o radu zastupnika i zastupnica, sazivima i aktima odnosno o tome kako pojedine stranke i zastupnici rade, o čemu raspravljaju – ako raspravljaju, kako glasuju – glasuju li uopće, predlažu li zakone ili amandmane, kako to čine … jesu li dosljedni u onome što zastupaju i za što glasuju … a sve u ime građana.

Upravo zahvaljujući Parlametru, koji je GONG realizirao u suradnji sa slovenskom udrugom građana 'Danas je nov dan', zainteresirana javnost - novinari, istraživači, znanstvenici, programeri, političari, a prije svega građani i građanke, dobili su bolji uvid kako se donose odluke u njihovo ime. Naime, svi podaci koji se na Parlamentru koriste preuzeti su sa službene saborske internet stranice, kao i sa stranice Informacijsko-dokumentacijske službe Hrvatskog sabora, no sada su, čini se, opet na početku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot / Sabor.hr

Stara stranica Sabora

Ambicija je, podsjetimo, bila nastaviti s neprekidnim razvojem novih funkcionalnosti platforme što ovisi o podacima koje bi Sabor trebao otvoriti, poput glasanja na saborskim tijelima. No sada je pitanje što će i kada od toga biti iako su i (bivša) povjerenica za informiranje te brojni poduzetnici te stručnjaci višekratno isticali važnost otvorenih podataka za demokraciju te gospodarski rast i razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je to Parlametar, a sutra - zahvaljujući ovako nedosljednoj politici - može biti bilo koja druga aplikacija koja javnim podacima želi dati dodatnu vrijednost, upozoravaju iz GONG-a. Dodatna sredstva, ali iz državnog proračuna, tražit će i objava API-ja (Application Programming Interface), odnosno pristup javnosti podacima u stvarnom vremenu, na koji se Sabor obvezao Akcijskim planom Partnerstva za otvorenu vlast u razdoblju od 2018. do 2020. godine. Naime, riječ je o sljedećoj planiranoj fazi u ažuriranju saborske web stranice, no rokovi se nigdje ne spominju.


Image
Foto: Screenshot / Parlament VB

''Iako predstavlja velik napredak u odnosu na staru – što ne treba iznenaditi jer posljednji ozbiljan redizajn službenih saborskih stranica datira iz 2003. godine, redizajn 15 godina kasnije nije ponudio ništa revolucionarno. Omogućio je tek eksport podataka u csv ili xls formatu, a raspored mjesta u sabornici sada je interaktivan. Također, pitanje je zašto nije omogućen pristup staroj stranici sabor.hr što je uobičajena praksa kod ovakve vrste migracija. Odgovora nema. Odluka o gašenju stare stranice donesena je na razini Sabora, kazali su iz Službe za medije, a objašnjenje zašto API nije javno dostupan nemaju'', navodi GONG dok čekamo objašnjenje iz parlamenta.

Iako je Hrvatska prema statistikama među prvih 15 zemalja u Europskoj uniji prema otvorenosti podataka, oni ključni za gospodarski rast, istraživačke projekte i transparentnost vlasti i dalje su teško dostupni. Hrvatska tek treba oblikovati javnu politiku za otvaranje podataka, pri čemu je važno da rasprava bude otvorena i uključiva za sve zainteresirane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Bez pristupa informacijama nema efikasne javne vlasti i to je, kako upozoravaju stručnjaci, važno i zbog unaprjeđenja rada tijela javne vlasti i zbog komercijalnih interesa IT sektora, koji u otvorenim podacima vidi ogroman ekonomski potencijal. Primjerice, Slovenija ima ERAR-a na kojem je obavljena većina tijeka javnog novca u toj državi dok Velika Britanija, Slovenija, Danska, Francuska, Bugarska i Nizozemska rade na objavi registra stvarnih vlasnika tvrtki što doprinosi sužavanju manevarskog prostora za izbjegavanje plaćanja poreza. 

Također, Vlada bi mogla i trebala proaktivno objavljivati primjerice evidencije ulazaka u zgradu na Markovom trgu i u ministarstva, ili kao i povjerenici u Europskoj komisiji podatke o službenim putovanjima, kako je već višekratno upozoravao GONG. Ne samo da ta objava ne bi ništa koštala, nego bi možda i prevenirala afere s putnim nalozima što bi bila i više nego čista ušteda našeg proračunskog novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo