NOVA PRAKSA / S fakulteta u ordinaciju! Ukida se stažiranje: 'Nije mi poznato zašto se to ispregovaralo'

Image
Foto: Pixsell

Zauzvrat, studij medicine produljen je na šest godina, povećan je broj ECTS bodova...

5.6.2019.
21:18
Pixsell
VOYO logo

Hrvatska je ulaskom u Europsku uniju dogovorila da se od 1. srpnja 2019. godine ukine stažiranje liječnika poslije završetka studija na medicinskim fakultetima. Zauzvrat, studij medicine produljen je na šest godina, povećan je broj ECTS bodova, a za vrijeme studija su fakulteti u obvezi studentima organizirati praksu i usavršavanje kliničke nastave, kako bi mladi liječnici u svijet rada ušli pripremljeni za obavljanje liječničke prakse. Takva je praksa u nekima od zemalja članica EU, a druge zemlje imaju različite modele i načine praktičnog osposobljavanja mladih liječnika.

Završeni studenti medicine u Hrvatskoj sada, odnosno od početka srpnja ove godine, imaju mogućnost svoje stručno obrazovanje i osposobljavanje nastaviti specijalizacijom. Ako idu na rad u zdravstvene ustanove, mladi liječnici mogu raditi prvih šest mjeseci do dvije godine pod nadzorom iskusnih liječnika. To predstavlja zamjenu za stažiranje kakvo se prakticiralo do srpnja 2019. Komentirao nam je cijelu tu situaciju pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je ukinuto stažiranje?

"To je rezultat pregovora prije ulaska RH i EU. Meni koji sam dio sadašnje administracije stvarno nisu poznati razlozi zašto su to ispregovarali naši predstavnici, ali je na nama da to provedemo u praksi. Ponavlja, takvu praksu ima nekoliko zemalja EU, neke druge zemlje to rješavaju drugačije. Mi smo odlučili da umjesto dosadašnjeg stažiranj, za one liječnike koji ne idu odmah na specijalizaciju,  omogućimo rad uz nadzor iskusnih liječnika, svojevrsno mentorstvo, što će omogućiti mladim liječnicima stjecanje potrebnog iskustva za kasniji samostalni rad."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo li vratiti stažiranje?

"Možemo, ali moramo biti svjesni da za to treba nekoliko godina pregovora i razgovora s EU, kao što je trebalo i da se to i dogovori. Drugo je pitanje, treba li ga vraćati, kada nismo ni pokušali na drugačiji način pripremiti mlade liječnike za ulazak u samostalni liječnički rad."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li rad pod nadzorom bolji od stažiranja?

"Bolje ili ne, sada moramo poštivati dogovoreno. Vjerujem da mladom liječniku rad uz nadzor iskusnog liječnika daje veliku šansu za stjecanje potrebnog iskustva, a pacijentima sigurnost da će biti stručno i adekvatno zdravstveno tretirani."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da li studenti medicine tijekom studija imaju dovoljno kliničke prakse da završetkom studija mogu krenuti u praktični rad?

"Vjerujem da je to tako. Istina, postoje razlike među fakultetima. Neki medicinski fakulteti, kao recimo splitski, dobro su organizirali kliničku praksu tijekom studija za svoje studente, što bi trebalo predstavljati dobar temelj za budući samostalni rad mladih liječnika."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da li je ukidanje stažiranja bio pametan potez?

"To je samo jedan dio naše politike obrazovanja medicinskih kadrova. Sve treba promatrati u cjelini, pa tako i ove promjene. Iskustva nekih zemalja kažu da je takav način pripremanja mladih liječnika za samostalni rad dobar. Mi ćemo tek stjecati iskustva na tom planu. Ono što je najvažnije, i specijalizacijom i radom uz nadzor, kao i stalnim stručnim osposobljavanjem, trebamo nastojati da i dalje imamo vrlo visoku stručnost naših liječnika, po čemu smo prepoznati i u inozemstvu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo