PROPORCIONALNA RASPODJELA / S 54 milijuna kuna Vlada nastoji ukloniti posljedice tuče u šest županija. Otkrili za koju sve namjenu

Image
Foto: MUP

Županije obavezne izraditi Program potpore, utvrditi kriterije za dodjelu sredstava pomoći te sastaviti popis oštećenika

9.6.2022.
16:51
MUP
VOYO logo

Kako bi se ublažile i djelomično uklonile posljedice prirodne nepogode tuče koja je u svibnju i lipnju pogodila šest županija, Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o dodjeli pomoći u ukupnom iznosu od 54 milijuna kuna.

Tuča je krajem prošlog i početkom ovog mjeseca pogodila područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, a prema Vladinoj odluci pomoć će im biti raspodijeljena proporcionalno udjelu šteta pojedine županije u ukupno nastalim štetama, sukladno podacima o nastalim štetama u poljoprivredi, nerazvrstanim cestama, gospodarstvu, ostaloj komunalnoj i društvenoj infrastrukturi te stambenoj imovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac će biti doznačen izravno na račune županija, objasnila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknuvši da je cilj ove odluke zadržavanje i nastavak planiranja poljoprivredne proizvodnje i drugi gospodarskih djelatnosti te olakšavanje početka normalizacije životnih uvjeta na područjima stradalima od tuče.

Image
'Zvoni i goni neveru' /

Protugradnu opremu nemaju, ali imaju gotovo sto godina staru alternativu: Tuča pored zvonjave nema šanse?

Image
'Zvoni i goni neveru' /

Protugradnu opremu nemaju, ali imaju gotovo sto godina staru alternativu: Tuča pored zvonjave nema šanse?

"Spomenuti iznos od 54 milijuna kuna raspodijelit će se za štete u poljoprivredi u vrijednosti od 25 milijuna kuna, za štete na nerazvrstanim cestama pet milijuna kuna, za štete u gospodarstvu 6 milijuna kuna, a s preostalih 18 milijuna kuna iz proračunske rezerve Ministarstvo financija financirati će štete na komunalnoj i društvenoj infrastrukturi i stambenim objektima", navela je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županije je Vlada zadužila da u suradnji s resornim ministarstvima izradi Programe potpore male vrijednosti za ublažavanje i djelomično uklanjaju posljedica tuče te utvrde kriterije za dodjelu sredstava pomoći, kao i konačan popis oštećenika s pripadajućim iznosima pomoći te osiguraju uvjete za ispravnu provedbu nadzora i namjensko trošenje sredstava.

Ovom odlukom, dodala je Vučković, omogućit će se financijska potpora poljoprivrednim proizvođačima zbog izgubljenog prihoda, zadržavanja i osnaživanja poljoprivredne proizvodnje, sanacija nerazvrstanih cesta, financijska potpora poduzetnicima u drugim sektorima gospodarstva i financijska nadoknada štete na komunalnoj društvenoj infrastrukturi i stambenoj imovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo