VELIKA POBJEDA / Ruža Tomašić u EU spasila brojna radna mjesta! 'Hrvatsko ribarstvo počiva na plavoj ribi'

U Hrvatskoj se na godinu lovi 60.000 tona plave ribe. Pazi se na broj ulovnih dana i neprelaženje ulovne kvote.

11.2.2020.
18:36
VOYO logo

Ruža Tomašić u Europskom se parlamentu izborila za hrvatske ribare, odnosno, za ukidanje zabrane izlova plave ribe u hrvatskom dijelu Jadrana. Europska komisija je htjela da ukupan godišnji ulov bude znatno manji od isplativog. To nije prošlo.

Hrvatska se sama pobrinula da zaštiti plavu ribu. Već osam godina naši ribari poštuju lovostaje koje su odredili. Riblji fond se popravlja, kao i pecatura, odnosno, broj ribe po kilogramu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S tim argumentima svake godine izlazimo pred Europskukomisiju i gospođa Ruža Tomašić je prije jedno godinu i pol do dvije, ne znam točno sad, u EU parlamentu uspjela pobiti njihovu odluku, a progurati našu i sad je to samo prošlo sve te birokratske procedure", kazao je ribar KristijanUhač.

Da je ostalo kako je htjela Europa, uvela bi se jedinstvenakvota za cijeli Jadran, od 50.000 tona godišnje. Kako su se hrvatski ribari već sami ograničili, ionako, kažu, posluju na granici isplativosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To stoji, da se ne možemo mjeriti s Italijom u kojoj je izlov trostruko, peterostruko veći nego kod nas u Hrvatskoj, tako da apsolutno stojim na strani ribara", navodi Elza Maras iz Rijeke.

U Hrvatskoj se trenutno na godinu lovi 60.000 tona plave ribe. Pazi se na broj ulovnih dana i neprekoračenje ulovne kvote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su pretpostavljali nekih 40.000 tona srdele i 10.000 tona inćuna, kad bi mi ulovili 10.000 tona inćuna, mi stajemo kompletno ribarstvo, ako do četvrtog mjeseca ulovimo inćune, mi bi do kraja godine morali cijelu flotu vezati, bez obzira što srdelu još nismo izlovili", pojašnjava Uhač.

Čak 80 posto hrvatskog ribarstva je na plavoj ribi. Imamo 150 velikih brodova, s posadom i kopnenom logistikom. Pobjeda, koju je Ruža Tomašić izborila u ime ribara, znači i očuvanje brojnih radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo