RUSKI VELEPOSLANIK NAPUŠTA HRVATSKU: / 'Prvo što ću učiniti u Rusiji, i moja supruga i šestero djece, obavezno ćemo se cijepiti'

Image
Foto: Sandra Šimunović / PIXSELL

'Azimov je puno učinio za hrvatsko-ruske odnose i sve što sam radio, radio sam iz ljubavi prema vašem narodu. Ponosan sam da diplomatsku karijeru završavam u vašoj zemlji'

19.8.2020.
19:39
Sandra Šimunović / PIXSELL
VOYO logo

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov u Novom danu N1 televizije je rekao kako njegov mandat ruskog veleposlanika u Hrvatskoj uskoro završava te kako će napustiti zemlju. Naglasio je da je veliki ljubitelj Hrvatske te da je učinio sve što je bilo u njegovoj moći da približi naše narode.

Napetosti u Bjelorusiji

Nakon predsjedničkih izbora sve je napetije u Bjelorusiji. Prosvjednici optužuju Lukašenka da je lažirao predsjedničke izbore na kojima je pobijedio pobijedio s nevjerojatnih 80 posto glasova. Jučer je izjavio da bi bio spreman održati nove izbore i predati vlast nakon ustavnog referenduma. Anvar Azimov potvrđuje da je Bjelorusija sad glavna tema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RUSKI VELEPOSLANIK U ZAGREBU PRIJETI: /

'Treba vam biti jasno do čega će dovesti zamjena ruskog plina američkim LNG-om'

Image
RUSKI VELEPOSLANIK U ZAGREBU PRIJETI: /

'Treba vam biti jasno do čega će dovesti zamjena ruskog plina američkim LNG-om'

"Svi se brinu o sudbini Bjelorusije. Uvjeren sam da su i Rusija i SAD i EU zainetresirani za stabilizaciju situacije u toj zemlji. Izbori su prošli mirno, pobijedio je uvjerljivo aktualni predsjednik Lukašenko. Opozicija se ne slaže, ali ne smatram da su bili lažirani izbori, bili su mnogi međunarodni promatrači", rekao je Azimov i dodao: "Reći ću otvoreno, bjeloruska oporba je slaba, nije organizirana, ne mogu biti konkurencija trenutnom predsjedniku. Treba dati mogućnost bjeloruskim vlastima i oporbi da razgovaraju i da usuglase. Nedopustiv je pritisak ili miješanje vanjskih snaga. Pažnja prema Bjelorusiji nije NATO saveza."

Image

Istaknuo je da su se devedesetih, u vrijeme Gorbačova, složili s rušenjem berlinskog zida, a zapadni partneri su im tad obećali da nijedna od bivših sovjetskih država neće biti primljena u NATO. No, praksa je pokazala nešto drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bivše sovjetske države se primaju u NATO savez, a infrastruktura NATO saveza se približava Rusiji. Jasno je da mi nećemo dati Bjelorusiju, ali se nećemo ni miješati u njihovu politiku. Glavno pitanje je promišljanje referenduma i novog ustava, to je stara ideja u bjeloruskom društvu", rekao je Azimov.

Borba protiv koronavirusa

Komentirao je i situaciju s cjepivom te borbu s koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo ujediniti snage u borbi protiv pandemije. Nismo zainteresirani da Rusija bude prva zemlja koja će stvoriti cjepivo protiv covida. Bit ćemo sretni da se stvori bilo gdje, ali moramo ujediniti snage. Protiv natjecanja smo. Sad su stvorili preparat koji prolazi konačnu fazu kliničkog testiranja. Mislim da će biti potrebno još nekoliko mjeseci. Mislimo da će Svjetska zdravstvena organizacija priznati taj preparat, ali ne hvalimo se time jer znamo da ono što smo stvorili nije samo za nas, nego za cijeli svijet. Za mjesec dana se vraćam u Rusiju i prvo što ću učiniti, i moja supruga i šestero moje djece, obavezno ćemo se cijepiti", otkrio je Azimov.

Image

Veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov odrzao je konferenciju za medije u Ruskom veleposlanstvu u Zagrebu

Dodao je da pitanje cjepiva ne smije biti pitanje prestiža ili autoriteta te da je koronavirus veliko zlo. Već su dobili dosta narudžbi od latinoameričkih, afričkih i azijskih zemalja, rekao je, ali ne žure. Ako sve bude sigurno, bit će stvoreni znanstveni hubovi u različitim dijelovima svijeta da se na lokalnim razinama proizvodi cjepivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu se osvrnuo na svoj veleposlanički mandat rekavši da je njegova zadaća bila probuditi bilateralne odnose koji su godinama bili u zatišju.

"Od 1992., kad smo priznali RH, a bili smo jedni od prvih, potpisali smo više od 40 sporazuma i to otvara prostor za razvoj odnosa između svih ministarstava. Sve balkanske zemlje su zadvidjele Hrvatskoj kad je pola godine ovdje bio Ermitaž, kad je dolazi balet iz Petrograda, pet spomenika sovjetskim pjesnicima je bilo otvoreno, a sutra otvaram spomenik Jesenjinu u Opatiji. Azimov je puno učinio za hrvatsko-ruske odnose i sve što sam radio, radio sam iz ljubavi prema vašem narodu. Ponosan sam da diplomatsku karijeru završavam u vašoj zemlji", zaključio je Azimov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo