RUSKI VELEPOSLANIK: / 'Nadamo se da će ruske banke nastaviti pomagati Agrokoru. Stabilnost koncerna znači i stabilnost vaše zemlje'

Image

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov govorio je za RTL o odnosima dviju zemalja te o situaciji u Agrokoru te pomoći ruskih banaka tom koncernu.

18.5.2017.
19:28
VOYO logo

Kada je riječ o odnosima Hrvatske i Rusije, Azimov kaže da je proteklih 25 godina bilo na obostranu korist, no posljednjih 7-8 godina nije bilo aktivnog političkog dijaloga na visokoj razini, a to je ključ za bilateralnu suradnju, smatra Azimov.

'Rusija seveseli Stierovom posjetu, no nema planova za Putinov dolazak u Zagreb'

Odlazak hrvatske vojske u Litvu u sklopu NATO-ove operacije odluka je Hrvatske, kaže Azimov i dodaje da zna da kao članica NATO-a, Hrvatska ima tu obavezu. Rusiju to ne zabrinjava koliko ih zabrinjava činjenica da NATO sve više pojačava svoju prisutnost blizu granica Ruske Federacije jer to sve više stvara podjele između Rusije i Zapadne Europe. Istaknuo je i kako Rusija ima želju obnoviti razgovore s NATO-om i EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjet hrvatskog ministra vanjskih poslova Moskvi idući tjedan bit će važan susret jer razgovora na toj razini nije bilo još od 2006., kaže Azimov.

'Sa Stierom ćemo razgovarati o bilateralnim I međunardodnim pitanjima. Oko većine toga imamo zajednički pristup', kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li Vladimir Putin uskoro posjetiti Hrvatsku, Azimov kaže da takvih planova još nema, no u planu je mogući posjet na visokoj razini koji bi se mogao dogoditi krajem godine.

'Važna nam je stabilizacija Agrokora'

Krah Agrokora nije Putinova osveta i kazna za Hrvatsku, kaže Azimov i dodaje da Rusija nikad ne koristi svoju pomoć kao politički instrument, posebno kad je riječ o prijateljskim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zanimala nas je stabilizacija Agrokora, jer nama stabilnost Agrokora znači i stabilnost vaše zemlje. Rusija je zainteresirana za oboje, jer je prijateljska zemlja Hrvatskoj. Stabilnost Hrvatske znači i kontinuitet naše bilateralne suradnje', ističe ruski veleposlanik.

Na pitanje hoće li ruske banke nastaviti kreditirati Agrokor, Azimov odgovara da su one u presudnom trenutku odigrale ključnu ulogu, a nastavak kreditiranja je pitanje dogovora Sberbanke i hrvatske Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nadamo se da će ruske banke nastaviti pomagati Agrokoru kako bi se stabilizirala situacija. Ponavljam, stabilnost Agrokora znači i stabilnost vaše zemlje. A nama je to iznimno važno', ističe Azimov za RTL i dodaje da nema informacija da u Zagreb stiže Maxim Poletaev, drugi čovjek Sberbanke.

'Siguran sam da će Republika Srpska ostati dio BiH'

Upitan za otcjepljenje Republike Srpske od BiH, Azimov kaže da je Rusija za očuvanje duha Daytonskog sporazuma, dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Najvažnije je jamčiti jednaka prava svima njima. Mi, zajedno sa svim ostalim jamcima Daytona, ga želimo jačati. Protiv smo bilo kakvih kršenja ovog sporazuma. Siguran sam da će Republika Srpska ostati dio BiH i siguran sam da je stabilnost u toj zemlji u interesu Hrvatske', rekao je ruski veleposlanik i dodao da postoji zabrinutost za stabilnost ove regije, što je iznimno važno pitanje bez stranih uplitanja.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo