Rusi ozbiljno 'popljuvali' našu mesnu industriju

22.6.2012.
10:16
VOYO logo

"Žig se na svinjske polovice stavlja prije dobivanja rezultata trihineloskopije, a na klanje se dovoze svinje s nečitljivim identifikacijskim brojevima. Nema kompetentne kontrole ispunjavanja općih sanitarnih uvjeta od strane osoblja poduzeća, na pokretnoj vrpci nema odvojka preko kojeg bi se s osnovne vrpce uklonio trup ukoliko se sumnja na bolest, pogonima se može nesmetano pristupiti s ulice, u pogonu pasterizacije mlijeka uočeni su insekti..."

Piše to u tajnom izvješću kojeg posjeduje Novi list, a koje su sastavili inspektori Ruske federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor sa sjedištem u Moskvi, koji su početkom ožujka ove godine posjetili najveće prehrambene kompanije u Hrvatskoj. Inspektori su se htjeli upoznati sa stanjem u 11 tvrtki koje se bave preradom mesa i mliječnih proizvoda. "U nekim poduzećima za proizvodnju mesnih proizvoda nisu predočene dokumentirane potvrde o laboratorijskim ispitivanjima ostataka zabranjenih i štetnih tvari u proizvodima životinjskog porijekla (antibiotici, soli teških metala, dioksini, pesticidi, radionuklidi) tijekom 2010., 2011 i 2012. godine", navode Rusi u izvješću upućenom Gordanu Jerbiću, direktoru Uprave za veterinarsku inspekciju pri Ministarstvu poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nesukladnost' jer su ruska pravila drugačija od ruska pravila drugačija od hrvatskih i europskih

U Ministarstvu poljoprivrede su na upit o ovom izvješću odgovorili da "svi objekti nad kojima je proveden nadzor Carinske unije nalaze se na listi objekata koji su odobreni za izvoz u EU, što znači da udovoljavaju vrlo striktnim europskim propisima".

"Inspekcija redovito obavlja kontrole u objektima koji proizvode hranu životinjskog podrijetla. Izvozni objekti za EU procijenjeni su kao objekti najvišeg rizika te se u njima najčešće provode službene kontrole. Točno je da su inspektori Carinske unije pronašli određene nedostatke u objektima koje su pregledali, ali treba napomenuti da većina tih nedostataka sukladno hrvatskim propisima ne predstavljaju nesukladnost", piše u odgovoru Ministarstva poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 11 ukupno pregledanih objekata, njih šest već udovoljava uvjetima Carinske unije, te će im po otklanjanju manjih nedostataka biti omogućen izvoz. Preostalih pet objekata moći će izvoziti u Carinsku uniju, uz uvjet da otklone utvrđene nedostatke, a inspektori carinske unije izdaju o tome pozitivno mišljenje", dodatno je pojasnila pomoćnica ministra Mirjana Mataušić-Pišl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo