Studij uživo, ali... / RTL u kinu na nastavi prava: Kako će izgledati predavanja u multiplexu i hoće li studenti moći doći s kokicama

Pod maskama, na razmaku, ali u učioniciama. Negdje će mjesto na kojem student sjedi, određivati i covid potvrda

20.9.2021.
19:20
VOYO logo

Studenti odbrojavaju do povratka u klupe i predavanja koja se u većini slučajeva vraćaju u učionice. 

Povratak neće biti isti za sve. S obzirom na uvjete koje imaju, fakulteti sami određuju mjere, a negdje će mjesto studenta određivati i covid potvrda, donosi za RTL Danas Zorana Čičak Kulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod maskama, na razmaku, ali u učioniciama. Nakon tri semestra online nastave studenti se vraćaju na fakultete.

"Nisam imao doticaj s faksom. Ta virtualna nastava jednostavno nije prihvatljiva za studente, to treba biti uživo", kazao je student Josip Mitrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studentica Petra Čepić rekla je, međutim:

"Lakše je položiti ispit, brže je naučiti za ispit, ali kad dođeš na vježbu i ne znaš ništa, nije lijep osjećaj, tako da se ja veselim povratku uživo." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uputa Ministarstva obrazovanja je da se nastava  što je više moguće održava licem u lice. Fakulteti s obzirom na različite prostorne uvjete imaju različita pravila. 

Dekan Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Mirko Planinić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nosit će se maske. Udaljenost ne možemo osigurati zbog prostornih kapaciteta i ne mogu nastavnici raditi dupli posao, zato ćemo preporučiti kontaktno."  

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu  cijepljeno je više od 80% studenata što će, poručuje dekan Marijan Klarica, omogućiti sigurno održavanje nastave uživo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastojat ćemo i predavanja i seminare i vježbe održati kontaktno. Možda samo nećemo moći u onim slučajevima gdje je riječ o velikim skupinama jer nam je infrastruktura dosta oštećena."

Sveučilišta u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Dubrovniku održavat će  nastavu uživo. Riječko Sveučilište  nastavu će imati po hibridnom modelu koji dopušta najviše 40% online nastave na cijelom studijskom programu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Filozofskom fakultetu u Rijeci nadaju se da će sve uspjeti održavati uživo, dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Ines Srdoč-Konestra:

"Ako zbog eventualne samoizolacije ili bolesti nastavnika nešto mora ići online, to je daleko ispod 20% studijskog programa. Želja nam je što duže i nadamo se cijelu godinu ići online, jer to je ono najbitnije u studentskom životu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema uputama epidemiologa, ako nije moguće osigurati udaljenost od jednog i pol metra, studenti koji su cijepljeni ili koji su preboljeli mogu sjediti bliže jedni drugima kako bi se ostavilo više mjesta za one koji moraju biti na razmaku. Maske za sve su obavezne.

Fakulteti mogu dozvoliti i da u predavaonici sjedi više od 100 osoba ako svi imaju covid potvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs:

"Neke struke jednostavno ne mogu provesti obrazovanje na temelju online nastave, pogotovo ako govorimo o nastavi prirodne i tehničke znanosti, medicinske i biomedicinske znanosti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fakultetima je ostavljena i mogućnost da trajanje predavanja skrate.

Za RTL Danas se uživo javio Ivan Skorin, i to iz kino dvorane Cinestara, ali ne zbog filmske projekcije, već vezano uz početak fakultetske godine. Skorin je pratio prvi dan upoznavanja studenata s ovim fakultetsko filmskim ozračjem. Tko će tu učiti i jesu li kokice dozvoljene na nastavi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema kokica, nema nachosa, gaziranih sokova. U toj kino dvorani sad igra crtić. Tako će biti svaki dan; ujutro studenti, poslijepodne standardni program, filmovi. Skorin je razgovarao s Markom Jurićem, prodekanom Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Koji vam je najdraži pravni film?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo studente to isto prije godinu dana. Mislim da je "Malo dobrih ljudi" na vrhu liste. Ja bih ipak "Suđenje u Nürnbergu", to je ipak malo stariji, jako dobar film, primjereniji za naše okruženje.

Kako je uopće došlo do ove neobične suradnje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zgrade Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu su prvo u zagrebačkom, pa onda i u petrinjskom potresu pretrpjele značajna oštećenja. Većina naših zgrada je obnovljena, ali glavna zgrada na Trgu hrvatske republike 14... je iznimno oštećena i zbog toga još uvijek nije mogla biti obnovljena. Bilo nam je potrebno nekoliko velikih dvorana i, evo, pronašli smo ih u ovom prostoru. 

Kako?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blizu su, dvorane su velike, studenti u njima mogu održavati primjerenu distancu, tako da su u redu i s epidemiološke strane. Suhe su, udobne, projekcija je dobra.

Sigurno ste već čuli razne fore na tu temu, da će kolokvije držati Spiderman, Superman, Batman, da će studenti morati znati pravnu podlogu dozvole za ubijanje Jamesa Bonda...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne, studenti će morati iznati sve ono što inače znaju. Samo će jedna skupina studenata svoja predavanja morati slušati u ovom kinu.

Ispiti ipak neće biti tu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispiti će biti na fakultetu, jednako kao i svi njihovi seminari, vježbe i druga nastava. Od nekih 450 grupa koje mi imamo, nekih desetak će se održavati u ovom kinu. 

Kad se planira povaratak natrag?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ovisi u prvom redu o epidemiološkoj situaciji, drugo ovisi o obnovi naših zgrada. Pod pretpostavkom da se epidemipološka situacija smiri, mi se nadamo da bismo mogli biti u našim zgradama već od početka iduće akademske godine.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo