ekstremna prekoračenja brzine / RTL s policijskim presretačima: Otkrili su nam tko su brzi i žestoki hrvatskih autocesta

Ako se zateknete na autocesti A3 Bregana - Lipovac, možete pomisliti da ste se našli na filmskom setu zbog učestalih ekstremnih prekoračenja brzine

27.7.2018.
21:03
VOYO logo

Policijski presretač lovio je vozača koji je jurio 230 km/h. Nije daleko umakao prije nego mu je pred očima zasvjetlilo "stop policija". S povećanjem prometa turističkoj sezoni povećava se i broj prebrzih vozača. A najbrži su na A3 Bregana - Zagreb - Lipovac.

"Ovo je ipak, ajde recimo glavni pravac, sa velikim brojem protoka vozila, godišnje prođe oko 13 milijuna vozila", kazao je Žarko Stojisavljević, pomoćnik načelnika PP Kutina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijski službenici su u samo jednom danu ovog svibnja na A3 ulovili čak 68 prebrzih vozača kojima su ukupno naplatili 43 000 kuna kazni. 54 vozača su bili umjereni prekršitelji, 13 ih je ograničenje prekršilo nešto više, a onaj 68. je Hrvat koji je svojim mercedesom apsolutni rekorder.

No, najčesći prekršitelji su ipak strani drzavljani. Krešimir Batrla, policijski službenik za sigurnost u cestovnom prometu, posebno pamti lov na dvojicu turskih drzavljana koji su vozili 255 na sat. "Specifično je bilo to šta su vozili jedan iza drugog, jedan pored drugog, izgledalo je više kao utrka, nekakva simulacija utrke", prisjeća se Batrla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to nije jedini takav slučaj ove godine. Drugog srpnja na autocesti u 13 sati odvijale su se scene kojih se ne bi posramile ni hollywoodske franšize. Naime, troje stranih državljana vozeći dva Lamborghinija i jednog BMW-a utrkivali su se na toj autocesti brzinom od skoro 250 km/h."

Ugroza sigurnosti pri ovakvom divljanju na cestama je ogromna "Zaustavni put je višestruko veći jer se povećava s kvadratom brzine", objasnio je Željko Marušić, prometni stručnjak. A pod stresom su i policajci, jer osim za sebe brinu i za ostale sudionike u prometu koje prekršitelji zakona ugrožavaju. No, to su dobro obučeni profesionalci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da postoji adrenalin i stres, ali gledajte, svi smo profesionalci i obavljamo svoj posao", kazao je Batrla. Svi uhvaćeni ekstremni prekršitelji brzine dobili su kaznu od 3000 kuna te im je oduzeta međunarodna dozvola na mjesec dana. No, dok kazna postane valjana većina njih već odavno napusti Hrvatsku vjerojatno istom brzinom. 

"To su smiješne kazne za takva prekoraćenja. Za takvu brzinu se u Švicarskoj oduzima vozilo", tvrdi Marušić. No, čini se da ovi vozači jako dobro znaju da više nisu u Švicarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo