'JASTREBOVI' U ZAGREBU / RTL-ov reporter se provozao Black Hawkom: ne propustite spektakularne kadrove!

Šest višenamjenskih "Crnih jastrebova" sletjelo je u zračnu luku Pleso na putu prema američkoj vojnoj bazi u Njemačkoj, u sklopu redovite rotacije američkih pripadnika KFOR-a

1.6.2015.
21:37
VOYO logo

ZAGREB - Američki helikopteri Black Hawk iz sastava mirovne misije na Kosovu sletjeli su u ponedjeljak u Zagreb, u vrijeme kada Hrvatska razmatra modernizaciju svog ratnog zrakoplovstva i razmišlja o tim helikopterima kao jednoj od opcija.

Šest višenamjenskih "Crnih jastrebova" sletjelo je u zračnu luku Pleso na putu prema američkoj vojnoj bazi u Njemačkoj, u sklopu redovite rotacije američkih pripadnika KFOR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piloti su u polusatnom letu nad Zagrebom i okolicom demonstrirali hrvatskim novinarima dio manevarskih sposobnosti te transportne i borbene letjelice koja se koristi u ratnim operacijama i spasilačkim akcijama.

Priliku da se vozi u Black Hawku imao je i RTL-ov reporter, a snimke možete vidjeti u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Black Hawk je standardni helikopter u američkoj vojsci i vojskama nekoliko drugih zemalja, poput Japana, Australije, Južne Koreje i Kolumbije.

Visoki hrvatski i američki dužnosnici više su puta razgovarali o mogućnosti opremanja hrvatske vojske helikopterima Black Hawk koje u ratnom zrakoplovstvu smatraju idealnima za operacije u kojima sudjeluje HV te za akcije zaštite i spašavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je nedavno da će se u razvoj oružanih snaga u slijedećih deset godna uložit deset milijarda kuna, uključujući i u ratno zrakoplovstvo.

Taj rod HV-a opremljen je ruskim helikopterima Mi 8 MTV i Mi 117 Sh koji su proteklih godina uz teškoće servisirani u Ukrajini. Neizvjesne isporuke zbog rata u Ukrajini i zapadne sankcije Rusiji navele su Zagreb da razmišlja o alternativama i smanji ovisnost o ruskom naoružanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Dražen Šćuri rekao je da je nabava Black Hawka jedna od opcija.

"Trenutno se rade financijske studije nakon kojih će se znati je li to isplativo. Ja samo mogu reći da bi ovakve letjelice volio vidjeti u svojoj floti", rekao je Šćuri novinarima na Plesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD godišnje Hrvatskoj isporuči vojne pomoći u vrijednosti oko deset milijuna dolara, u sklopu koje je i donacija 212 logističkih i borbenih vozila te financiranje uništavanja neperspektivnog streljiva.

Osim u KFOR-u, dvije članice NATO-a uspješno surađuju i u savezničkoj misiji u Afganistanu i međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo