Tko je zagubio papire? /

RTL doznaje kako bi se mogla riješiti svađa oko čelnog čovjeka Vrhovnog suda: 'DSV još neće raspisati javni poziv'

Predsjednik Zoran Milanović danas je optužio predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića da je njegov prijedlog da Zlata Đurđević bude predsjednica Vrhovnog suda, stavio u ladicu

12.3.2021.
18:40
VOYO logo

Tri predsjednika nastavljaju se javno svađati oko procedure odabira čelnog čovjeka Vrhovnog suda.

Predsjednik države predsjednika Sabora optužuje da je ukrao dokument u kojem predlaže Zlatu Đurđević, premijer predsjedniku poručuje da odraste, a novost je da se bivši diplomati sada vrijeđaju i na engleskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Predsjednik Zoran Milanović danas je optužio predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića da je njegov prijedlog da Zlata Đurđević bude predsjednica Vrhovnog suda, stavio u ladicu.

"Ukrao je dokument koji sam mu poslao u Sabor. Upustio se u ocjenjivanje zakonitosti, a onda je rekao da nije u skladu s poslovnikom. Napisao je da ako to u 15 dana ne popravim da će se smatrati da nije ni podneseno. Je li nešto zakonito može reći samo Sabor", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković je pak ustvrdio da je situacija potpuno drugačija i da je Milanović onaj koji krši zakon. 

"On svjesno i namjerno krši zakone ove države. Današnji njegov govor ukazuje na to da on ne želi poštovati zakone Hrvatskog sabora. To nije dobro. To je kombinacija nepoštivanja Ustava i zakona. U ovom slučaju imate Ustav kao temeljni akt i Zakon o sudovima. Moja dužnost je da vodim računa o procesu donošenja zakon", kazao je pak Jandroković.

Image
VRHOVNI SUD /

VIDEO Predsjednik Milanović o Jandrokoviću: 'Ukrao je dokument koji sam mu poslao u Sabor'

Image
VRHOVNI SUD /

VIDEO Predsjednik Milanović o Jandrokoviću: 'Ukrao je dokument koji sam mu poslao u Sabor'

RTL je otišao i do Vrhovnog suda, institucije oko koje je cijeli sukob i počeo. Tamo je bila Ivana Ivanda Rožić.

Iz pat pozicije moglo bi se izaći ponovljenim javnim pozivom DSV-a, ali postavlja se pitanje planira li ga Državno sudbeno vijeće ponovno raspisati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DSV, kako doznaje RTL, za sada ne planira raspisati javni poziv, a to je zato što još nikakav službeni poziv nije stigao iz Ureda Predsjednika Milanovića. Stigao im je jedino dokument predsjednika Sabora Jandrokovića tako da nemaju temelje za raspisivanje javnog poziva. 

Čeka se odluka Ustavnog suda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je na Ustavni sud došlo mišljenje Vlade, točnije Ministarstva pravosuđa i uprave, oko toga zašto oni smatraju da je Zakon koji regulira izbor predsjednika Vrhovnog suda u skladu s Ustavom. 

Sudac izvjestitelj koji je dobio taj predmet sada mora biti upućen u cijeli slučaj te vidjeti hoće li biti potrebna očitovanja drugih institucija ili će se ići na javnu raspravu. 

Cijela odluka trebala bi doći u roku od mjesec dana, dakle najkasnije u travnju. Ustavni suci neće se baviti nikakvim komentarima na sve događaje u prijeporu predsjednika Republike, Sabora i Vlade, već će samo ocijeniti je li zakon koji propisuje biranje sudaca u skladu s Ustavom ili ne. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo