Tko na kraju ne poštuje zakon? /

Jandroković odgovara Milanoviću nakon teških optužbi: 'Prozvao me da sam ukrao dokument i da kršim zakon, ali istina je upravo suprotna'

Jandroković je poručio da bi Milanović, iako je pravnik po struci, trebao bolje proučiti materiju

12.3.2021.
13:42
VOYO logo

Nastavlja se sukob oko postavljanja novog predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda. Predsjednik Zoran Milanović danas je optužio predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića da je njegov prijedlog da Zlata Đurđević bude predsjednica Vrhovnog suda, stavio u ladicu.

Image
VRHOVNI SUD /

VIDEO Predsjednik Milanović o Jandrokoviću: 'Ukrao je dokument koji sam mu poslao u Sabor'

Image
VRHOVNI SUD /

VIDEO Predsjednik Milanović o Jandrokoviću: 'Ukrao je dokument koji sam mu poslao u Sabor'

"Napravio je nešto što se ne smije raditi. Samo ga imunitet štiti. Ukrao je dokument koji sam mu poslao u Sabor. Upustio se u ocjenjivanje zakonitosti, a onda je rekao da nije u skladu s poslovnikom. Napisao je da ako to u 15 dana ne popravim da će se smatrati da nije ni podneseno. Je li nešto zakonito može reći samo Sabor", kazao je Milanović te dodao da je učinio nešto nedopustivo i da Jandrokovića samo imunitet štiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković se obratio novinarima povodom sporne izjave. 

Neće mu uzvraćati istom mjerom

"Treba razlikovati dvije razine: jedna je ona osobna, a druga je ono što je bitno i što je meritum ove polemike. Milanović nastavlja govoriti na isti način kao i do sada. Ja sam prije nekoliko dana odgovorio i ne mislim više odgovarati na sve ono što on čini. Na to sam naučen", kazao je na početku obraćanja Jandroković i dodao da mu u posljednih 18 godina nije naškodilo Milanovićevo ponašanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da ima osjećaj da ga njegovi simpatizeri podržavaju i da se vode geslom "Što je više kleveta i laži, govor nam je mili i draži". Ipak, rekao je da on Milanoviću neće uzvraćati te da se sve može reći na pristojan i uljudan način. 

"Žao mi je ako sam nekad rekao nešto krivo i izgovorio krivu riječ, jer bio sam mlađi i manje iskusan i znao sam ulaziti u takve rasprave, izazvan onime što su mi rekli politički protivnici. Danas izbjegavam takvu vrstu govora i retorike jer ona nije korisna", pojasnio je. 

Potom se osvrnuo na krađu dokumenata za koju ga je optužio Milanović. 

"Predsjednik me prozvao da sam ukrao dokument i da kršim zakon, ali istina je upravo suprotna. On svjesno i namjerno krši zakone ove države. Današnji njegov govor ukazuje na to da on ne želi poštovati zakone Hrvatskog sabora. To nije dobro. To je kombinacija nepoštivanja Ustava i zakona. U ovom slučaju imate Ustav kao temeljni akt i Zakon o sudovima. Moja dužnost je da vodim računa o procesu donošenja zakona", kazao je Jandroković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije poštovao zakonsku proceduru'

"Kada sam vidio dopis predsjednika koji mi je poslao dokumentaciju, konstatirao sam da nedostaju dokazi da je predsjednik ispoštovao zakonsku proceduru. Nisam sudio po ustavnosti i zakonitosti. Nema dokaza da je kandidatkinja koju je predložio prošla javni poziv koji je definiran Zakonom o sudovima", ustanovio je Jandroković te dodao da prijavu nije odbio, već ju je vratio na doradu.

Jandroković je poručio da bi Milanović, iako je pravnik po struci, trebao bolje proučiti materiju jer, kako kaže predsjednik Sabora, nije pravni autoritet. Ustanovio je da se treba trenutno "stati na loptu" i da se treba pričekati odluka Ustavnog suda o tome je li Zakon o sudovima u skaldu s Ustavom. Ako je, procedura za izbor će se ponoviti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna novinarka upitala je predsjednika Sabora kako može, s obzirom na to da Milanović kaže da mu nije jasno što je krivo napravio, dokazati da je u pravu ili dopuniti prijedlog. 

"On bi morao dokazati da je kandidatkinja koju je predložio prošla proceduru. To se nije dogodilo. On je prekrišio zakon Ja ću vidjeti što će on odgovoriti i sukladno pravnim akima postupiti. On jako dobro zna što sam poslao u dopisu. Dužan sam zatražiti da u roku od 15 dana ispravi stvari. On ovu situaciju ne želi tretirati pravno, već politički. Nije bitno tko je politički jači, mi smo svi ispod zakona i Ustava", pojasnio je Jandroković. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo