Detaljan presjek / Kako je afera 'Vjetroelektrane' posvađala predsjednika i premijera, ali i naljutila DORH

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Josipu Rimac prisluškivalo se mjesecima, sve dok iznenada u autu nije pronašla 'bubu'

8.6.2020.
7:50
Hrvoje Jelavic/PIXSELL, Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Tjedan je obilježila afera "Vjetroelektrane". Preko transkripata prisluškivanih razgovora sada već bivše HDZ-ovke Josipe Rimac koji su iscurili u javnost,  otkrilo se kako se operiralo i zvalo po ministarstvima za pomoć prijateljima, rodbini i investitorima. 

Multimilijunska afera koja je prvoosumnjičenu stajala funkcije i stranačke iskaznice, posljedično je posvađala i premijera, predsjednika i državno odvjetništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekada jedna od najmoćnijih žena HDZ, Josipa Rimac, ni tjedan dana od uhićenja, očekivano je ekspresno izbačena iz HDZ-a. Neočekivano, njezino uhićenje, otvorilo je pitanje utječe li tko na pravosuđe. 

''Ja očekujem da tijela i policija i DORH procesuiraju i one koji su vezani za SDP. Treba imati ista mjerila prema svima, nema pritiska'', komentirao je aferu premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Afera 'vjetroelektrane' /

Osumnjičeni direktor Hrvatskih iznio svoju stranu priče: 'Odbijali smo pritiske Josipe Rimac'

Image
Afera 'vjetroelektrane' /

Osumnjičeni direktor Hrvatskih iznio svoju stranu priče: 'Odbijali smo pritiske Josipe Rimac'

Predsjednik Zoran Milanović je na to poručio:

''To je poziv na linč. Ova vrsta ponašanja je opasna.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se prepucavao državni vrh. Tri dana poslije, oglasilo se i Državno odvjetništvo, bez objašnjenja, citiranjem samo jednog članka - 6. Zakona o državnom odvjetništvu, po kojem je zabranjen svaki oblik utjecaja i prisile prema državnim odvjetnicima. 

Milanović je tada komentirao: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na koga se odnosi? Na Batmana? Na Plenkovića se odnosi i mislim da ne treba razbijati glavu.'' 

''Da ovdje postoji neka nevidljiva ruka kojom recimo upravljam ja. ovaj slučaj se vjerojatno ne bi dogodio. Onda bi čekali neki oportuni moment, recimo za godinu dana da to ugleda svjetlo dana. Je li to točno, ako nema onda vidimo tko tu radi pritisak'', poručio je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su se oni prepirali oko pritisaka na DORH, u javnosti su iscurili transkripti prisluškivane Josipe Rimac. Na njima se bivša državna tajnica hvali da joj je dobro na poslu, ali može dodatno i zaraditi, posebno hvaleći jedan projekt - vjetroelektrane Krš Pađene. 

Na upit je li bilo poziva i utjecaja Josipe Rimac prema ministru državne imovine, ministar Mario Banožić je odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bilo je ali to nije ništa neuobičajeno, jer u svakodnevnoj komunikaciji traže se informacije.'' 

Banožić ju je odbio i nije smanjio dug tvrtki investitoru. No, ''kninska kraljica'' usporedo je radila na više strana. U sve je uplela i vjenčanu kumu načelnicu Gračaca Natašu Turbić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preko tajnice kabineta ministrice poljoprivrede Ružice Njavro navodno se trudila srediti i posao oko šumskog zemljišta za uzgajivača stoke šibenskog poduzetnika Antu Sladića. Prema snimljenim razgovorima Rimac joj je u travnju predala 10 tisuća eura mita od Sladića.  

Josipa Rimac je poručila Ružici Njavro:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Uglavnom, Ante ti je rekao sljedeće, da mi to poguramo, da on stoji iza onoga što je zadnji put rekao i da sigurno računaš na svojih 500 tisuća kuna. Sad ti je poslao da imaš za Uskrs.''

''Josipa Rimac mene nikad nije nazvala vezano za uredbu o zakupu šumskog zemljišta'', branila se ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a jednako je tvrdio i ministar Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova pomoćnica Ana Mandac koju je osobno pozvao u ministarstvo, također se sumnjiči za pogodovanje.  

Horvat je ustvrdio da je riječ o ''pojedinačnim ekscesima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijatelji Rimac koji su navodno dobili te bespovratne potpore, zauzvrat su joj sređivali vrata i stolariju i na obiteljskoj vikendici u Vodicama. 

''Uvijek smo se pozdravljale, rekla mi je da će mi sina zaposlit i nikad nije'', kazala je njezina susjeda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera vjetroelektrane pokrenula je i pitanje pogodavanja tvrtki CEMP od početka. Od Milanovićevih ministara Čačića, Vrdoljaka do Plenkovićevog ministra Ćorića koji je prije tri godine potpisao rješenje oko te vjetroelektrane, što njegov prethodnik nije htio bez ekološke provjere. Na kraju je Ćorić tvrdio da je sve učinio nakon konzultacija s DORH-om.

Istraga oko Rimac trajala je mjesecima, prisluškivalo ju se doma, u vikendici i automobilu. Sve dok joj netko nije odao da je meta istražitelja, te je ispod upravljača svojeg Audija A4 pronašla takozvanu "bubu". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kao da se počelo pomaljati ime i konture neke važne osobe pa je nekome bilo u interesu da se ta istraga abruptno prekine'', ustvrdio je predsjednik Milanović. 

Zbog pucanja mjera nadzora i curenja informacija, premijer je više puta prozvao policiju, DORH i sud te ih pozvao na hitnu istragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je za njih ključno pa i za sve nas, i to nije prvi put u mandatu da se dogodilo. Neka se potrude i jedni i drugi i treći doznati kako im se to dogodilo'', komentirao je premijer. 

Do sada takve istrage u slučajevima curenja informacija nisu dale nikakve rezultate. Tko je krtica i je li obavijestio još koga, ostaje otvoreno pitanje. Do tada najveće ime ove afere, Josipa Rimac, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i dalje ostaje u Remetincu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo