Još je 19 dana do Božića / RTL Dosje istražuje tko će i koliko u privatnom i javnom sektoru isplatiti božićnice svojim radnicima

Ova je godina nikad teža za svakog poslodavca pa su novčani darovi pod borom za mnoge pod upitnikom

7.12.2020.
8:10
VOYO logo

Radnici tvornice parketa iz Jastrebarskog vrijedno dovršavaju posao kako bi za blagdane bili sa svojim obiteljima, a glavna je tema: hoće li biti i božićnice? Uprava kaže hoće, ali još nisu dogovorili iznos.

"Naši radnici su nama najvažniji i svjesni smo da oni svojim radom prehranjuju svoje obitelji. Svim silama ćemo se potruditi da i ove godine isplatimo božićnice. Ne samo božićnice nego svake godine poklanjamo i prigodne darove djeci naših radnika, tako ćemo i ove", izjavila je Stjepka Leščić, članica Uprave trtke za proizvodnju parketa.

Potpuno drugačiji božićni ugođaj imat će oko 20.000 ugostitelja i njihovih obitelji, a tome još treba pridodati i vlasnike teretana koji su zatvoreni odlukom Stožera. Nažalost, oni će ove godine ostati bez boižićnica i darova za djecu.

"Mi ne živimo samo od plaća, mi živimo i od manči, a one su cijelu ovu godinu bile nikakve. Plaće su takve kakve jesu i neće se dizati, a nažalost ne vjerujem da će biti božićnica. Možda, ako nas otvore 21. prosinca pa ušićarimo, ali daleko od nečega što što bismo htjeli. Za nas ne da nema božićnica, za nas dolazi anti Božić", kazao je Vedran Jakominić, P'redsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre. 

Interspar će isplatiti do 1600 kuna, DM daje stimulaciju u visini prosječne mjesečne plaće i darovnu karticu. Fortenova je izdvojila do 1700 kuna, a Konzum 1500 kuna za božićnice. Kaufland radnicima daje karticu u vrijednosti 1800 kuna, Pevex isplaćuje 1000, a Lonia 1500 kuna.

Image
Ali, bio je siguran /

FOTO Tužno, hladno i sjetno: Centar Zagreba u ovo doba godine je inače prepun, a pogledajte kako izgleda sada

Image
Ali, bio je siguran /

FOTO Tužno, hladno i sjetno: Centar Zagreba u ovo doba godine je inače prepun, a pogledajte kako izgleda sada

Velike tvrtke u koronakrizi lakše će isplatiti božićnice za razliku od malih i srednjih poduzeća, kažu u Udruzi poslodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U malim i srednjim poduzećima će biti mnogo onih koji neće moći isplatiti zbog same činjenice da su zatvoreni i što su dobili za puko preživljavanje i opstanak. Vrlo teško je računati da će oni išta isplatiti. Pogotovo jer dobar dio takvih poduzeća radi mjesec za mjesec, nemaju neku značajniju akumulaciju iz koje bi mogli ulagati u svoje zaposlenike i blagdane im učiniti koliko toliko veselijima", ustvrdio je Damir Zorić, glavni direktor HUP-a. 

Blagdani u javnom i državnom sektoru sigurniji su jer radnike štite kolektivni ugovori. Hrvatske šume isplatit će 1250 kuna, HAC 1000 kuna. HŽ putnički prijevoz tek treba pregovarati sa sindikatima, ali ugovorom im pripada 800 kuna, Infrastruktura će isplatiti 1200 kuna pod uvjetom da božićnica bude isplaćena i državnim službenicima.

Cargo će tek pregovarati sa sindikatima. Hrvatske vode još nisu donijele konačnu odluku, ali kolektivnim ugovorom zajamčeno im je 1500 kuna, HEP će isplatiti 2300 kuna, a INA 2500 kuna. Croatia Airlines zbog aneksa kolektivnog ugovora neće isplatiti božićnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Oko 13.000 članova sindikata državnih i lokalnih službenika ovih će dana dobiti dar iz proračuna.

"Božićnica je definirana kolektivnim ugovorom koji je potpisan ranije. Tako je isplata išla 1500 kuna prošle godine, očekivanja su da će u istom iznosu ići i ove godine za državne službenike", kazala je Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika. 

"Božićnice su za ovu godinu planirane u samom proračunu, u rebalansu su kao takve predviđene", izjavio je još krajem studenog ministar financija Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od velikih gradova Zagreb zaposlenicima isplaćuje 1250, a Osijek 1000 kuna. Iz Rijeke kažu da već godinama ne isplaćuju božićnice, dok se u Splitu nisu izjasnili na naš upit.

Sindikati će se svakako pobrinuti da država i njezine tvrtke poštuju kolektivne ugovore i isplate božićnice. S druge, strane oni u privatnom sektoru imaju puno veću brigu, hoće li do Božića uopće zadržati posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo