novo izvješće HANFA-e / RTL donosi analizu stanja imovine četiri obvezna mirovinska fonda: Kako se upravlja novcem za naše buduće mirovine?

Najveća skupina umirovljenika, njih 487.000, imaju mirovinu između 1500 i 3000 kuna

24.2.2021.
19:07
VOYO logo

Fondovi su povećali vrijednost imovine, ali pitanje je koliko će to osjetiti budući umirovljenici, jer danas su mirovine izuzetno niske.

Obvezni mirovinski fondovi u siječnju su imali nešto više od dva milijuna članova. To je porast od 4480 novih osiguranika u odnosu na mjesec prije. Zahvaljujući uplatama pet posto bruto plaće svakog zaposlenog u drugi mirovinski stup – fondovi raspolažu imovinom koja je narasla na više od 120 milijardi kuna. Ta imovina će služiti za isplatu budućih mirovina svih danas zaposlenih, a ulaganjima prvenstveno u državne obveznice i dionice - mirovinci su samo od prošlog mjeseca taj iznos povećali za jedan posto. Ako vam zvuči malo – znajte da je to zarada od milijardu i 176 milijuna kuna.

Gledamo li stanje uplata – vidimo da je u siječnju putem doprinosa iz plaća zaposlenih, u obvezne mirovinske fondove uplaćeno 556 milijuna kuna. Zanimljivo je da je to jedan i pol posto manje u odnosu na prošli siječanj - unatoč porastu broja osiguranika koji taj novac uplaćuju. No, u godini pandemije nagledali smo se svačega.

Istovremeno fondovi su isplatili nešto više od 90 milijuna kuna što je 66 posto više nego u istom razdoblju lani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako ti silni milijuni i milijarde izgledaju iz perspektive jednog prosječnog hrvatskog umirovljenika? Ne baš dobro, jer njegova mirovina iznosi 2952 kuna. To znači da je prosječna mirovina samo 200-ak kuna više od službenog praga siromaštva koji je Hrvatskoj za samca postavljen na 2710 kuna. 

Image
ISPLATA KREĆE DANAS /

Umirovljenici će dobiti dvostruku 'povišicu': Najmanje povećanje dobit će oni kojima zapravo treba najviše

Image
ISPLATA KREĆE DANAS /

Umirovljenici će dobiti dvostruku 'povišicu': Najmanje povećanje dobit će oni kojima zapravo treba najviše

Taj podatak postaje još porazniji kada smo izračunali da više od pola milijuna umirovljenika preživljava s mirovinom ispod praga siromaštva. Najdonjih 120.000 umirovljenika ima mirovinu do najviše 1500 kuna. Neki primjerice imaju tek 500 njak kuna mjesečno.

Najveća skupina umirovljenika, njih 487.000, čija je mirovina između 1500 i tri tisuće kuna, i zapravo je većina njih također ispod granice siromaštva, dakle siromašni su.

Idućih 250.000 je u razredu između tri i četiri  i pol tisuće kuna, a 111.000 umirovljenika prima više od 4500 kuna. Neke, primjerice povlaštene mirovine sežu i preko osam tisuća. U ovaj izračun nisu uključene vojne i braniteljske mirovine, no ukupna slika mirovinskog sustava ne izgleda dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo