KB DUBRAVA NAKON COVIDA /

RTL Direkt u bolničkoj patroli: 'Nedopustivo da nam se to opet dogodi'

Image
Foto: RTL

Nekadašnja Covid bolnica Dubrava polako se vraća u život

1.7.2021.
23:10
RTL
VOYO logo

Nekadašnja Covid bolnica Dubrava polako se vraća u život sretna što je izbjegla najgore, da zauvijek ostane Covid bolnica što su predlagali neki fanatični zdravstveni aktivisti.

Naime, bolnica je u koroni i ovako ostala bez jednog dijela liječnika i medicinskog osoblja. Da se agonija i njezin covid status produžio, najmodernija i najnovija bolnica u Hrvatskoj vjerojatno bi se pretvorila u obični stacionar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sreću razum je prevladao i u Dubravi sad već rješavaju sve zaostale operativne zahvate otkako im je ukinut Kovid status obavili su već dvije transplatacije srca, što je provjerila za RTL Direkt Kristina Čirjak

Od operacije stopala do operacije kile... Kirurzi, anesteziolozi, medicinske sestre i tehničari iz KB-a Dubrava su nakon dugo vremena na svojim radnim mjestima, u operacijskim salama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je bolnica radila isključivo za COVID bolesnike, operirano je 900 pacijenata s koronavirusom. Prije 10 dana svoja vrata otvorili su za sve pacijente i već su obavili dvije transplatacije srca.

Zbog pandemije lani su obavili samo 12 takvih operacija, a godinu prije 21. Prvu transplataciju srca nakon osam mjeseci prisilne pauze napravili su prošli vikend. 
Novo srce i osmijeh dobio je 58-godišnji Željko Matković iz Velikih Zdenaca. 

Kako je?

"Super, zahvaljujem se cijelom timu i s obzirom koliko sam čekao od 2018., do par dana unazad. Ja sam super, sat radi dobro. Nadam se brzom otpustu doma", kazao je Matković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još 30-ak pacijenata čeka transplataciju srca. Proteklih dana liječnički timovi u Dubravi obavili su više od 15 onkoloških zahvata na jetri i gušterači, što govori o važnosti ove bolnice kojoj prema procjeni gravitira više od 300 tisuća ljudi. 

"Ja vjerujem da sve moje kolege dijele taj osjećaj, osjećaj je sjajan da smo se ponovno vratili onome što najbolje i najviše volimo raditi, a to je operiranje. Možete pretpostaviti da se kirurg koji ne operira, ne osjeća dobro. tijekom pandemije radili smo plemenit posao, ali on je manje nažalost vezan za kirurgiju, više za neke druge medicinske djelatnosti", kazao je Mislav Rakić, voditelj Odjela kirurgije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isključivo COVID bolnica bili su 217 dana. Za to vrijeme u njihovim dislociranim ambulantama pregledano je više od 30 tisuća građana. 

Pročelnik Operacijskog centra u KB-u Dubrava Marijan Kolovrat objasnio je:

"Ponovno otvaranje ove bolnice znači život ove bolnice. Mi smo svoje pacijente ostavili na cijedilu. Druge ustanove su nam pomogle, ali mi jednostavno moramo funkcionirati, oko 10 posto stanovništva Hrvatske gravitira i mislim da je nedopustivo da nam se to opet dogodi. Mi ćemo i dalje parcipirati u liječenju covid bolesnika."

Trenutačno na COVID odjelu leži desetero pacijenata, pa će se u Dubravi liječiti svi, i covid i necovid pacijenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošle godine smo se suočili s puno toga nepoznatog. Kada smo išli u operacijsku salu nosili smo olovne pregače i ogrtače, bilo je to psihičko i fizičko opterečenje. To smo savladali, dok smo imali još jedan od izazova, a to je rad na svim odjelima, uspješno smo i taj izazov savladali. I sad smo jako sretni što smo se vratili u svoje početne postavke", ispričala je medicinska sestra Blaženka Kozina Begić.

Čeka ih puno posla, ali se ne bune. U vremenu prije koronavirusa na godinu bi obavili 14 tisuća operacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo jedva čekali ponovno raditi, posla ima toliko da radimo 48 sati dnevno ne bismo stigli. Mislim da ćemo trebati raditi i popodne da bismo sve to stigli", rekao je Rakić i to.

I baš zato, novo zatvaranje do kojeg strepe zbog četvrtog vala i male procijepljenosti ponovno bi stavilo tisuće pacijenata na čekanje. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo