Nije im lako / RTL Danas doznaje kako se liječnici i medicinske sestre nose sa stresom: 'I nama treba suport da bi mi bili suport'

Često puta upravo od umora i stresa nastupi nesanica - jedan od prvih simptoma sagorijevanja na poslu

7.12.2020.
7:00
VOYO logo

I dok neprestano i budno prate stanja svojih pacijenata, liječnici i medicinske sestre na kovid odjelima često puta nisu ni svjesni da i njima treba pomoć. Kako se nose sa stresom?

"U pravilu intenzivnim radom. Ako neprekidno radiš i onda dođeš doma spavaš i opet dođeš i radiš, onda baš i ne razmišljaš puno o stresu. Osim kad ne možeš spavat, onda malo razmišljaš po noći", kazala je Ana Antonić, voditeljica COVID odjela u KBC-u Rijeka. 

Ni sestrama nije ništa lakše.

"Vrtimo po glavama, folderi jesu puni, ali umor čini svoje i vjerujte mi zaspe se. Zaspe se", rekla je Bojana Stjepanović, medicinska sestra u KBC Rijeka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
3913 aktivnih slučajeva /

U Zagrebu su u protekla 24 sata zabilježena 384 nova slučaja zaraze

Image
3913 aktivnih slučajeva /

U Zagrebu su u protekla 24 sata zabilježena 384 nova slučaja zaraze

No često puta upravo od umora i stresa nastupi nesanica - jedan od prvih simptoma sagorijevanja na poslu, objašnjava psihijatrica iz Vrapča gdje je upravo pokrenut projekt pomoći liječnicima.

"Nemogućnost da se opusti i u svoje slobodno vrijeme, učestalo razmišljanje o sitaucijama s kojima se susreću na poslu, posebno velik broj njih koji rade u ovim kovid odjelima ističu i razmišljanja o susretima ne samo sa smrć. Međutim broj smrti s kojima se na žalost zadnjih dana susreću je svakako pretjeran za naše psihološke obrambene mehanizme", pojasnila je Tihana Jendričko, psihijatrica u Psihijatrijskoj klinici Vrapče. 

I mada dobro znaju koliko je rano otkrivanje problema presudno u liječenju, mnogi liječnici ne razmišljaju kao doktorica i sestra iz riječkog KBC-a

"Smatram da je svakoj medicinskoj sestri ne samo koja radi u kovid odjelu potrebna pomoć jer i nama treba support da bi mi bili suport", ustvrdila je Stjepanović. 

"Mislim da se mi svi trudimo izdržati dok možemo na kraju mi jesmo nekako baždareni na takve stvari, ali ne smijemo ni dozvoliti na kraju krajeva, ali mislim da treba na vrijeme, prije nego ti se desi urušaj. Ali nije baš ni svaki put lako predvidjet kad će ti se desit urušaj", izjavila je Antonić. 

Doktorici Jendričko posljednja dva tjedna javilo se desetak liječnika i zatražilo hitnu psihološku stručnu pomoć. No broj onih koji je trebaju, ipak je puno veći.

"Ja bih rekla da je to jedno odgađanje, jer mi zdravstveni djelatnici često puta mislimo kako smo mi tu kako bi pomogli drugima i često prelazimo i svoje vlastite granice i snage. Makar to značilo i dulje ostajanje i kad ste umorni kad više ne možete, tako da taj osjećaj da puno toga možete i često i usporava prepoznavanje vlastitih tegoba". ustvrdila je Jendričko. 

Uz sav ostali posao, liječnici i medicinske sestre u Hrvatskoj ove su godine zbog korone morali dodatnih 2174 puta reći obiteljima da je umro netko od njihovih voljenih. I ma koliko to bilo teško, kao da je još teže osvijestiti i izgovoriti te dvije riječi – trebam pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo