analiza /

RTL Danas detaljno analizira koliko smo u Hrvatskoj sigurni i trebamo li strahovati od terorističkih napada

RTL-ov reporter Petar Panjkota napravio je detaljnu analizu koliko su sigurni u Hrvatskoj

15.9.2017.
19:35
VOYO logo

Nova ozbiljna provokacija sjevernokorejskog režima. Rano jutros iz Pjongjanga je ispaljena još jedna balistička raketa srednjeg dometa koja je preletjela sjeverni japanski otok Hokkaido i pala u Pacifik dvije tisuće kilometara istočnije. Novi projektil preletio je oko 3.700 kilometara što je tisuću kilometara više od onog lansiranog 29. kolovoza također preko Japana. SAD su odmah od Kine i Rusije zatražile da lansiranja više ne toleriraju i poduzmu izravne akcije. Vijeće sigurnosti sazvalo je hitnu sjednicu, a južnokorejska vojska odmah lansirala vlastiti projektil koji je pao u teritorijalne vode Južne Koreje. 

Međunarodna zajednica mora stati zajedno i poslati jasnu poruku Sjevernoj Koreji da njezine provokacije predstavljaju prijetnju svjetskom miru. Jasno je da se sankcije UN-a Sjevernoj Koreji moraju čvrsto nametnuti, kako bi razumjela da, nastavi li istim smjerom, nema svijetle budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko smo u Hrvatskoj sigurni od napada poput ovog u Londonu, otkriva sinoć objavljeni godišnji izvještaj Sigurnosno obavještajne agencije, koji obrađuje gotovo sve sigurnosne prijetnje pa i terorističke. 

RTL-ov reporter Petar Panjkota napravio je detaljnu analizu koliko su sigurni u Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda najvažniji naglasak iz izvještaja odnosi se upravo na to - SOA ocjenjuje kako je teroristički napad na hrvatskom tlu malo vjerojatan, ali ga se, naravno, ne može isključiti. U dijelu izvještaja o terorizmu navode se konkretne brojke - recimo o 10 tisuća salafista, iz čijih se grupa regrutiraju teroristi, koji se trenutačno nalaze u jugoistočnom susjedstvu, mahom u BiH. Iz hrvatskog susjedstva tisuću osoba se priključilo Islamskoj državi, a na teritoriju pod njihovom kontrolom trenutačno je i šest hrvatskih državljana.

Ove brojke prokomentirao je i ravnatelj SOA-e Daniel Markić, no kažu da dodatne izjave u odnosu na izvještaj neće davati. Zato je sinoć u RTL Direktu Markićev prethodnik objasnio kako to da u Hrvatskoj napad nije vjerojatan.

"Ima više razloga. U Hrvatskoj imamo jako dobru suradnju s islamskom zajednicom, Također, imamo dobru suradnju s drugim službama u inozemstvu. I zbog rada drugih službi, policije i društva. Taj problem nije takav kod nas. Međutim, u našem okruženju, pogotovo u jugoistočnom susjedstvu ima ozbiljnijih problema i sigurnosnih izazova", izjavio je Dragan Lozančić, bivši ravnatelj SOA-e.

Izvještaj na 35 stranica spominje razne nove, moderne prijetnje, ponovno i klimatske promjene kao prijetnju sigurnosti. Zanimljivo je da se eksplicitno spominje i kako se napetosti u odnosima Rusije i Zapada preslikavaju i na hrvatsko okruženje, a vrlo konkretno se navodi da su druge države, ne piše koje, samo lani kibernetički napale državna tijela Republike Hrvatske čak sedam puta. Zanimljivo, spominje se da je u Hrvatskoj korupcija prijetnja pravnom poretku, ali se tu navodi samo jedna brojka - da su gubici zbog korupcije, i to na razini EU, 120 milijardi eura godišnje. U izvještaju su zatim podaci o nikad više provjera. njih preko šest i pol tisuća obavljeno je radi omogućavanja pristupa klasificiranim podacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano uz štićene osobe, napravljeno je gotovo 700 sigurnosnih prosudbi. A kad su u pitanju vize, državljanstva i slično provjereno je 73 i pol tisuće osoba. Za kraj,
ostavili smo šećer - Agencija VAS u izvještaju poziva da se u njoj zaposlite i navodi karakteristike koje biste morali imati. Osim očekivanih, klasičnih, očekuje se da ste dinamični i znatiželjni, da se snalazite u nepredvidivim situacijama, da opažate i dobro pamtite detalje, da ste osobno i profesionalno stabilni i otporni, i da se ne bojite izazova. AKo se u svemu ovome prepoznajete, prijavite se, možda postanete hrvatski James Bond.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo