DRUŽENJE U PUNTA ARENASU / Rostuhar prije ekspedicije u gradu Hrvata razgovarao s Claudiem Radonichem: ‘On svakako ne pripada gardi uštogljenih političara’

Image
Foto: Davor Rostuhar

Davor Rostuhar krenuo je na prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol gdje će na minus 40 stupnjeva hodati 50 dana i to ukupno 1200 kilometara. Sve to posve sam, sa sanjkama težine 130 kilograma. Za prvu hrvatsku ekspediciju za Južni pol sprema se već dvije godine, trenirao je u Sibiru, Norveškoj i na Grenlandu

13.11.2017.
16:50
Davor Rostuhar
VOYO logo

Davora Rostuhara dijeli još 17 dana do Južnog pola. Naime, Rostuhar u svom zadnjem ekspedicijskom zapisu piše kako je u Punta Arenasu, najjužnijem člieanskom gradu u kojem žive mnogi Hrvati, upoznao gradonačelnika Claudia Radonicha koji ima hrvatske korijene s obzirom da su mu pradjedovi bili Hrvati.

"Da bih ga uhvatio za kratki razgovor, morao sam dogovoriti primanje u njegovom uredu. Dočekao me je vrlo opušten i žovijalan. On svakako ne pripada staroj gardi uštogljenih političara. Ispod rukava odjela nosi kožne narukvice, s balkona svoje kancelarije na središnjem trgu dobacuje prolaznicima i pozdravlja ih, a smisao za humor odaje vrlo inteligentan i provokativan um", opisuje Rostuhar Radonicha s kojim je, obzirom da gradonačelnik Punta Arenasa ne priča hrvatski, razgovarao na španjolskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kako ste Davore? Jako sam sretan što vas vidim ovdje, kako napreduju pripreme za ekspediciju!“ pitao je Radonich Rostuhara čim su sjeli u službene stolice ispod čileanske zastave. Radonich je prije 11 mjeseci postao gradonačelnik Punta Arenasa koji je glavni grad regije Magallanes i čileanskog dijela Antarktike na kojem je Radonich, kako tvrdi, bio više puta.

"Osim što čileanski dio Antartike spada pod našu općinu, Punta Arenas je polazna točka za Antartiku, tako da su mnogi ljudi odavde, pa tako i Hrvati, bili posvuda po Antarktici, kao znanstvenici ili radnici u raznim ekspedicijama ili znanstvenim bazama i postajama", kazao je Radonich i ustvrdio da se ne sjeća da je netko, poput Rostuhara, odlučio Antartiku proći pješke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam da su čileanski vojnici pješačili do Južnog pola, ali to je organizirala vojna uprava. Ovako kako ti ideš, individualno i u privatnom aranžmanu, to je prava rijetkost. Želim ti svu sreću, a kad se vratiš, pripremit ćemo ti doček u hrvatskom klubu“, kazao je Radonich na kraju susreta s Rostuharom.

Više o projektu saznajte na stranici Davorovog ekspedicijskog dnevnika i na njegovoj Facebook stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo