povodom dana žena / Rodni jaz iz godine u godinu sve veći: 'Muškarci godišnje zarade 13.600 kuna više nego žene'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Demokrati u proceduru upućuju Zakon o promicanju transparentnosti u politici plaća kojem je cilj uspostaviti okvir za transparentnu politiku plaća

6.3.2020.
10:06
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Stranka Demokrati istaknula je u petak kako muškarci na godišnjoj razini u prosjeku zarade 13.572 kune više nego žene.

Da bi jedno društvo moglo biti konkurentno, poslodavci moraju privući najbolje radnike. Da bi to bili kadri, ključna je politika plaća, koja mora biti transparentna, pravedna i motivirajuća za svakog radnika, poručili su danas Demokrati Miranda Mrsića na konferenciji za novinare pod nazivom "Ravnopravne u poslu - ravnopravne i u plaći", povodom Dana žena u nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demokrati upozoravaju da se, iako Hrvatska po stopi rodnog jaza nije na začelju EU-a, taj jaz ne smanjuje. već se posljednjih godina povećava.

"Sa 8,2% jaz u plaćama između radnika i radnica se povećao na 13%, što znači da žene za iste poslove dobivaju 86% plaće muškog kolege", kazali su Demokrati koji poručuju da je jedna od njihovih ključnih politika stvaranje "jednakopravnog, ravnopravnog i solidarnog društva."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato, tvrde, Demokrati u proceduru upućuju Zakon o promicanju transparentnosti u politici plaća kojem je cilj uspostaviti okvir za transparentnu politiku plaća kojim će se, uvjereni su, suzbiti jaz. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo