POKREĆU TUŽBU / Roditelji zgroženi Tomaševićem postupkom: 'Preko noći žele obitelji i djecu ostaviti gladne, unoseći nemir!'

Mjera navodno nije donijela demografske rezultate, a bila je skupa

5.11.2021.
22:23
VOYO logo

Nakon što je objavljeno da zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ukida Bandićevu mjeru roditelj odgojitelj, stižu reakcije sa raznih strana. Mjera navodno nije donijela demografske rezultate, a bila je skupa. Za 5800 korisnika, na mjesec se izdvaja 44 milijuna kuna iz gradskog proračuna, javlja RTL.

"Demografski učinak je mali ili dvojben, ovisno koji podatak gledate. Ako se pogledaju podaci za obitelj sa troje ili više djece, u periodu od kad je mjera donesena. Ukupni broj živorođene djece u gradu Zagrebu nije porastao", kazala je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sonja ima četvero djece, imala je status roditelja odgojitelja, ali za šest mjeseci završit će na burzi bez primanja naknade. "Jednostavno šokirano i zgroženo, neočekivano. Jako puno ljudi će postati socijalni slučajevi nakon toga, ti prihodi koje smo dobivali kao majke odgajateljice su značile obiteljima. Jako puno obitelji se zbog toga odlučilo na treće i četvrto dijete", kazala je za RTL Sonja Matešić, korisnica mjere roditelj odgojitelj.

Image
VIŠE OD 2700 RODITELJA MORA NA BURZU /

Tomašević ukida mjeru roditelj odgajatelj, evo što će biti s onima koje već teku: Najavio je još bolnih rezanja

Image
VIŠE OD 2700 RODITELJA MORA NA BURZU /

Tomašević ukida mjeru roditelj odgajatelj, evo što će biti s onima koje već teku: Najavio je još bolnih rezanja

Tko će ih primiti da rade?

Umjesto do 15., prijedlog je da se mjera može koristiti do djetetove sedme godine života. Roditelji čija djeca sada imaju sedam ili više godina, od 30. travnja 2022. ostaju bez potpore. Obitelji u kojima su djeca mlađa od sedam godina, primat će 1000 kuna, umjesto 4850, ali će se roditelj smjeti zaposliti i dijete upisati u vrtić. Uvjet za dobivanje novčane potpore, dosad je bio nezaposlenost i da dijete ne ide u vrtić. Oko 2700 roditelja će pola godine ostati bez mjere i morati naći posao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko će nas primiti nakon 30.4. u radni odnos da mi radimo. Koji privatnik će s troje ili četvero djece, gdje su i bolovanja i svakakve i situacije prisutne, tko će vas prihvatit. Gdje ćete vi dijete smjestiti do 4-5 do kad vrtić radi, radi se u smjenama, radi se svakako", kazala je Matešić.

Od 2016. kad je mjera uvedena, Grad Zagreb je za nju isplatio 1,8 milijardi kuna te se za taj novac, tvrde u Gradu, moglo izgraditi 27 vrtića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zgroženi smo'

Dok u Gradu smatraju da djeca trebaju ići u vrtić i da će majke nakon 15 godina provedenih kod kuće biti teško zapošljive, Udruga roditelja odgojitelja najavljuje tužbu. 

"Zgroženi smo postupkom – da nema ranijeg dijaloga s nama, socijalnim partnerom, predstavnicima korisnika mjere, pa i samim sadržajem prijedloga, kojim preko noći žele obitelji i djecu ostaviti gladne, unoseći pomutnju među korisnike, unoseći nemir, odlučili smo se obratiti odvjetniku jer vjerujemo u stečena prava", poručuju iz Udruge roditelja odgojitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo