visoki upravni sud / Roditelji odgojitelji pobijedili Zagreb? Iz Grada kažu: 'Ovo ne mijenja ništa'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Prošlog je tjedna zamjenica Danijela Dolenec rekla da vjeruje da će sud potvrditi i proglasiti zakonitom njihovu odluku jer, kako je izjavila, prihvatili su sve prigovore koje su dobili u posljednjoj odluci suda

12.12.2022.
11:02
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Prošle je godine gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević krenuo u revidiranje mjere roditelj odgojitelj koja je pokrenula lavinu nezadovoljstva.

Danas se Visoki upravni sud očitovao o prijedlogu za obustavu izvršenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje. Naime, odluka roditelj odgojitelj ostaje. Konačna odluka o zakonitosti mjere će biti u veljači idući godine, a do tada Grad mora isplaćivati novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog je tjedna zamjenica Danijela Dolenec rekla da vjeruje da će sud potvrditi i proglasiti zakonitom njihovu odluku jer, kako je izjavila, prihvatili su sve prigovore koje su dobili u posljednjoj odluci suda.

Nakon što je u prosincu prošle godine Gradska skupština prihvatila izmjene o mjeri roditelj odgojitelj, kojom se korisnicima mjere od 1. svibnja ove godine, čija su djeca mlađa od 7 godina, pomoć trebala smanjiti na 1000 kuna, uz mogućnost zaposlenja te upisa djece stare od tri do šest godina u vrtiće, uslijedile su brojne akcije majki odgojiteljica te je odluka na kraju završila na Visokom upravnom sudu koji je u travnju ove godine privremeno obustavio Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već u srpnju odluka je bila odgođena jer sud smatra da gradske vlasti nisu osmislile i provele kompenzacijske mjere kojima bi u razumnom vremenskom roku olakšale prijelaz korisnicama te mjere.

Image
'SOCIJALNO NEOSJETLJIVI' /

Udruga roditelja odgojitelja najavila žalbu zbog odluke o novčanoj pomoći za korisnike mjere: 'Lagali su...'

Image
'SOCIJALNO NEOSJETLJIVI' /

Udruga roditelja odgojitelja najavila žalbu zbog odluke o novčanoj pomoći za korisnike mjere: 'Lagali su...'

Iz Grada Zagreba su se oglasili o odluci Visokog upravnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitno je napomenuti da se radi o obustavi izvršenja Odluke Grada Zagreba o izmjeni mjere roditelj-odgojitelj, a ne o odlučivanju o zakonitosti gradske Odluke.

Sama obustava izvršenja izmijenjene Odluke u ovom trenutku ne mijenja ništa značajno za Grad, jer prve promjene za korisnike mjere roditelj-odgojitelj nastupaju tek u travnju sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izuzetno je važno da je Visoki upravni sud (VUS) u obrazloženju naveo da obustavom izvršenja ne prejudicira odluku o zakonitosti. Grad Zagreb dao je svoja očitovanja na traženje VUS-a te će, ako bude potrebno, dati i dodatna očitovanja na traženje Suda.

Pozdravljamo najavu da će odluku o zakonitosti same Odluke Grada Zagreba VUS donijeti krajem veljače ili početkom ožujka 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Zagreb i dalje smatra da je Odluka Grada u potpunosti zakonita, pravična i u skladu s uputama VUS-a u prethodnom postupku, te vjerujemo da će takva biti i odluka VUS-a o zakonitosti Odluke", stoji u izjavi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo