PRVI POLITIČKI ŠAMAR ZA TOMAŠEVIĆA / Majka troje djece rasplakala se od sreće: 'Dadilja sam po zanimanju, kad su mi to htjeli oduzeti, meni se svijet srušio!'

Roditeljima-odgojiteljima preostaje čekati konačni pravorijek Visokog upravnog suda o odluci o smanjenju naknade

25.4.2022.
20:07
VOYO logo

Saga oko smanjivanja mjere roditelj-odgojitelj dobila je novi zaplet. Visoki upravni sud odlučio je odgoditi primjenu novog modela mjere, koji je trebao biti drastično manji za roditelje s troje ili više djece. Ukidanje mjere je bio jedan od prvih poteza gradonačelnika Tomislava Tomaševića, koji je ovom odlukom suda doživio prvi jači politički šamar. S druge strane, roditelji likuju.

"Rasplakali smo se, pobjeda. Pobjeda, pravda, djeca su nam sve. Dadilja sam po zanimanju, ostavila sam svoj posao da bih bila s njima. Zaista sam željela i kad su mi to htjeli oduzeti, meni se svijet srušio", ispričala je za RTL majka troje djece, Ina Sulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUD ODGODIO IZVRŠENJE ODLUKE /

Obustavljena izmjena mjere roditelj-odgojitelj: 'Grad nije pripremio ništa što bi spriječilo štetu!'

Image
SUD ODGODIO IZVRŠENJE ODLUKE /

Obustavljena izmjena mjere roditelj-odgojitelj: 'Grad nije pripremio ništa što bi spriječilo štetu!'

Odluka suda znači da će korisnici te mjere i dalje primati 4200 kuna, ako imaju troje ili više djece. Prijedlog Tomaševićeve vlasti je bio da ta naknada padne na 1000 kuna mjesečno.

"S 1.5. neće nastati šteta za 5800 korisnika, oko 20 tisuća djece, šest tisuća djece vrtićke dobi. Sud je ozbiljno shvatio situaciju u odnosu na aktualnu gradsku vlast", objašnjava Ana Marija Berbić Lacko iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su izgubili pravo na naknadu

Iščekujući sudski pravorijek, neki roditelji su odlučili ne riskirati te su se zaposlili, čime su u potpunosti izgubili pravo na naknadu. Javili su mi se neki. Roditelji koji su se zaposlili su u panici i ne znaju što da rade", ističe za RTL odvjetnica Ksenija Vržina, koja je vodila spor pred sudom. Ističe da je sporna odluka Grada zadirala u već stečena prava.

Iz Gradske uprave tvrde da mjera nije postigla svoj temeljni cilj, a to je veći broj djece. Zbog toga smatraju da je 1,8 milijardi kuna otišlo u vjetar. Novi problem je to što bi zbog odluke suda gradski proračun morao ići u rebalans.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što se sada ovom odlukom dogodilo je obustava izvršavanja odnosno period neizvjesnosti. To su značajna sredstva. Oko 40 milijuna kuna je razlika mjesečno. Podsjetit ću, kada smo govorili o projektima izgradnje novih vrtića, novi cijeli vrtić je oko 40 milijuna kuna. Novčana naknada se isplaćuje za mjesec unatrag. Što se tiče svibnja, to je i dalje planirano u proračunu. Puni iznos za tu mjeru. Nakon toga, ako ne bude odluke Visokog upravnog suda, morat ćemo razmišljati o rebalansu", rekla zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

No, za odvjetnicu Vržinu, bitniji je kućni proračun svake obitelji. "Da su nije donio ovu odluku mi bismo imali 21.000 djece bez vrtića. Za njih nema mjesta. Taj vrtić se treba i platiti, a ako roditelj nema primanja kako će platiti", rekla je Vržina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I oporba likuje

Kao i roditelji, gradska oporba likuje zbog odluke Visokog upravnog suda. "Pozdravljamo odluku Visokog upravnog suda koja dokazuje kako Tomislav Tomašević nije dorastao funkciji gradonačelnika Zagreba", rekao je predsjednik zagrebačkog HDZ-a, Mislav Herman.

U oporbi je i posebni Tomaševićev savjetnik, čovjek koji je za vrijeme vladavine Milana Bandića bio pročelnik za obrazovanje. Riječ je o Ivici Lovriću, čija se fotelja sada trese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako zbog toga zaslužujem otkaz hvala Bogu. I to je cijena i žrtva koju sam spreman podnijeti, ali sigurno me ušutkati neće svojim prijetnjama", poručio je Lovrić.

SDP je prije tjedan dana tražio izvješće o tome imaju li sva djeca mogućnost upisa u dječje vrtiće. Sada ostaju uz svoje koalicijske partnere. "Danas nismo zadovoljni što je odluka koja je donesena ići u smjeru koji će financijsko opteretiti grad", rekao je Viktor Gotovac, predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji odgojitelji su zasad dobili bitku, ali potrebna je još jedna odluka suda kako bi sve postalo i službeno.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo