Roditelji djece nasilnika morat će ići na edukaciju

Bilo kakvo nasilje u školama, pa i verbalno, neprihvatljivo je, a posljedice će snositi i roditelji nasilnika.

22.3.2013.
8:21
VOYO logo

U slučajevima tjelesnog i emocionalnog nasilja, spolne zloporabe, zanemarivanja, nehajnog postupanja, zlostavljanja i izrabljivanja učenika ili drugih kršenja učeničkih prava škole će morati poduzimati posebne mjere zaštite te o svemu obavezno izvijestiti mjerodavne institucije ili tijela.

Obavijest će se odmah slati, ovisno o povredi, uredu državne uprave za obrazovanje, nadležnim centrima za socijalnu skrb, nadležnoj policijskoj postaji i Ministarstvu obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema suspenzija

Nasilne učenike neće se suspendirati s nastave, kako to traži dio nastavnika. Međutim, ako učestalo nastave ometati rad i sigurnost drugih učenika te koristiti se predmetima koje učitelj ne odobri (npr. mobitelom), unatoč višekratnim upozorenjima, nastavnici će biti dužni pozvati stručnog suradnika - psihologa, pedagoga, defektologa - ili razrednika koji će porazgovarati s tim učenikom.

Odmah će biti pozvani i njegovi roditelji. Ako se u određenoj školskoj ustanovi učestalo nastave kršiti pravila propisana kućnim redom i zakonima, na 'popravni' će i roditelji: točnije, školska ustanova bit će dužna organizirati dodatnu edukaciju i za učenike i za roditelje, i to na razini razreda ili cijele škole, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odzvonilo diskriminaciji

Odzvonilo je i vrijeđanju te diskriminaciji učenika na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj, spolnoj i bilo kojoj drugoj osnovi u školama – u slučaju kršenja prava na zaštitu od diskriminacije, svi radnici školske ustanove bit će dužni postupati u skladu sa Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

Taj zakonpropisuje da je djelatnik u znanosti, obrazovanju i sportu dužan, uz suglasnost žrtve, prijaviti sumnju na diskriminaciju pučkom pravobranitelju ili posebnim pravobraniteljima, koji mogu podnijeti i kaznenu prijavu. Kako je riječ o maloljetnim osobama, škola će za to trebati suglasnost roditelja. Prekršajna kazna za počinitelja može iznositi od pet tisuća do 30 tisuća kuna!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su samo neki od prijedloga Pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika. Pravilnik je donio ministar Željko Jovanović, a upravo je počela javna rasprava o tom dokumentu koja će trajati do 3. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo