zabrinjavajući pad /

Rizik od zaraze povećan: u Hrvatskoj sve manje cijepljene djece

Image
Foto: RTL

Posljednjih godina procijepljenost djece u Hrvatskoj pala je s uobičajenih 95 na 89 posto prema trenutno dostupnim podacima za 2016., pa je rizik od zaraze povećan

7.1.2018.
11:32
RTL
VOYO logo

Pitanje koje mnoge muči ovih dana - nakon ospica u Srbiji, Sloveniji i Švedskoj, gdje je 54 novorođenčadi moralo dobiti injekciju antitijela kako bi ih se zaštitilo jer su bili u kontaktu sa zaraženim djelatnikom - jest može li ta dječja zarazna bolest iz susjedstva stići u Hrvatsku i izazvati epidemiju.

 Epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Bernard Kaić kazao je za Jutarnji list kako se i u Hrvatskoj svake godine pojavi pokoji slučaj ospica, ali da je uvijek riječ o "uvozu" s obzirom na to da nemamo tzv. cirkulirajući virus koji bi posljedično mogao zaraziti puno osoba. Naglašava da je, primjerice, u 2016. bilo sedam registriranih slučajeva ospica, a najviše se posljednjih godina bilježilo u sezoni 2014.-2015., kada je bilo 220 oboljelih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također dodaje da je posljednjih godina procijepljenost djece u Hrvatskoj pala s uobičajenih 95 na 89 posto prema trenutno dostupnim podacima za 2016., pa je rizik od zaraze ipak nešto povećan. Osobito je zabrinjavajući pad u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je prosječno cijepljeno samo 65 posto djece.

"Roditelji koji su dosad izbjegavali cijepiti svoju djecu, mogu to naknadno učiniti jer će ih tako najbolje zaštititi od zaraze, a naglašavam da cjepiva ima", kaže dr. Kaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Valja naglasiti da cjepiva u Hrvatskoj ima i svi koji žele cijepiti svoju djecu mogu to učiniti, ali samo s tzv. trovalentnim cjepivom, u kojem je sadržano i ono protiv ospica. Naime, već nekoliko godina nema jednovalentnog cjepiva protiv ospica nigdje, pa ni u Hrvatskoj", objašnjava dr. Kaić, prenosi Jutarnji list

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo