RIJEKA POSTALA POREZNO UTOČIŠTE ZA TALIJANE? / Šest najvećih dužnika u talijanskom je vlasništvu, evo što stoji iza toga

Image

Šest najvećih poreznih dužnika u Primorsko-goranskoj županiji su firme u vlasništvu Talijana

10.11.2020.
15:22
VOYO logo

Porezna uprava objavila je listu najvećih poreznih dužnika u Hrvatskoj, a samo prvih šest dužnika u Primorsko-goranskoj županiji su tvrtke s dugom od skoro 210 milijuna kuna. Sve do jedne od tih firmi su u vlasništvu talijanskih državljana pa Novi list postavlja pitanje postaje li riječko područje porezno utočište Talijanima i zašto?

Dužnoj šestorki zajedničke su još neke stvari. Prvo, financijska izvješća o poslovanjima tvrtki unazad par godina nisu dostupna. Osim toga, zajednički im je i broj zaposlenih i imovina. Podaci bilanci s Poslovna.hr pokazuju da imaju malo ili ništa imovine, najvećim udjelom samo osnivački kapital u iznosu od 20.000 kuna. Prema pisanju Novog lista, niti jedna od tih talijanskih tvrtki nema poreznog duga s naslova PDV-a koji je u pojedinim slučajevima, kako kažu podaci Porezne, čak i preplaćen. Međutim, zato se u desecima milijuna kuna mjeri evidentirani dug s osnova poreza na dobit, poreza i doprinosa na dohodak i duga za obavezna osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina se, prema registarskim djelatnostima, vezuje za trgovinu metalima i metalnim rudama, gorivom i otpadom na veliko. U tri pravca su raspršene - jedan od njih vodi u Užarsku 1, drugi prema Ciottinoj 9 i treći prema Lovranu i Matuljima.

Image
UTAJA POREZA ODAVNO JE NACIONALNI SPORT U HRVATSKOJ: /

Svaki utajivač u prosjeku 'sakrije' 220 plaća, a i zakoni im idu na ruku

Image
UTAJA POREZA ODAVNO JE NACIONALNI SPORT U HRVATSKOJ: /

Svaki utajivač u prosjeku 'sakrije' 220 plaća, a i zakoni im idu na ruku

O kojim se tvrtkama radi?

Tvrtka Keepmetal je rekord poreznog duga s riječkog područja te drži visoko četvrto mjesto na nacionalnoj listi poreznih dužnika. Preko ove tvrtke uspjelo se "natući" 60,8 milijuna kuna duga - 21 milijun od poreza na dobit, 30,2 milijuna po osnovi poreza i prireza na dohodak, dok ostatak čine neplaćeni doprinosi za obavezna osiguranja. Ta tvrtka je osnovana 2017. godine, dok je kao vlasnica i direktorica upisana izvjesna Barbara De Faveri, talijanska državljanka s adresom prebivališta u Švicarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Što se tiče poslovanja ove tvrtke, javno je dostupno samo da je godine kada je i osnovana poslovala s nula kuna prihoda te minusom od 6.800 kuna. Ispada da je kroz ovu firmu koja zapravo ne postoji na adresi Užarska 1, prošlo najmanje 120 milijuna kuna. Ugašena su im čak dva od tri žiro računa. Na istoj spomenutoj adresi, vodi se tvrtka LD Metal. Firmu je u jesen 2017. osnovao švicarski državljanin Dragan Lustro koji ima adresu prebivališta koja ga može povezati s Barbarom De Faveri. Krajem 2018. godine, kao jedini osnivač i šef firme vodi se talijanski državljanin Gianluigi Arringhi iz Milana.

On u isto vrijeme od svoje sunarodnjakinje preuzima još jednu kompaniju u Lijepoj našoj, a riječ je o Melazzini d.o.o registriranu u Poreču. Za poreze je firma LD Metal ostala dužna 43,8 milijuna kuna, a dostupnih izvješća o poslovanju, osim za 2017., jednostavno nema. Trenutačno firma nema aktivnih žiro računa jer je postojao samo jedan koji je lani ugašen. Prema posljednjoj iskazanoj bilanci od prije tri godine, baš kao i Keepmetal, tako ni LD Metal praktički nema imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvaranje Pandorine kutije

Tvrtka Prince d.o.o. smjestila se na peto mjesto najvećih poreznih dužnika u Primorsko-goranskoj županiji. Također nema aktivnih žiro računa, ali ima porezni dug od 20,2 milijuna kuna. Firma je registrirana u Ciottinoj 9, međutim, novinari Novog lista nisu uspjeli naći firmu na popisu ulaza u zgradu. Finini podaci pokazuju da je tvrtka osnovana u ljeto 2016. godine te da je za tu godinu jedino i predano financijsko izvješće. Zadnji račun u banci ugašen je 2019.

U pola godine Prince je prikazao prihode malo veće od 11 milijuna kuna s dobiti od oko 68.000 kuna. Ono što se izdvaja kod ove tvrtke jest da osnova poreza na dobit, talijanski vlasnik duguje relativno mal iznos od oko 115.000 kuna. Ipak, tu je stavka poreza i prireza na dohodak od 15,5 milijuna kuna te doprinosa od skoro 4,6 milijuna kuna. Renato Losurdo iz Cremona u Italiji naveden je kao direktor i osnivač Princea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na adresi Popovićev put 43, u Matuljima, registrirana je šesta firma s popisa dužnika. Radi se o tvrtki Poliservis koja je dužna 19,3 milijuna kuna poreza. Tvrtka je niknula 2015. te je registrirana za nespecijaliziranu trgovinu na veliko, no i za uporabu i obradu otpada. Otkada je osnovana, nije predala financijsko izvješće, a tvrtkina dva žiro računa ugašena su 2018. godine. Talijan iz Zimonea, Franco Grigoli, vlasnik je i član uprave tvrtke, dok je Daniele Levi prokurist.

Novi list piše da nije isključeno da bi najnovija lista poreznih dužnika mogla otvoriti Pandorinu kutiju pa postavljaju pitanje kako je moguće da tako ogromni iznosi novca prolaze kroz takve tvrtke, ali i njihove bankovne žiro račune. Ipak, nije riječ o jednoj tvrtki, nego o njih čak šest koje imaju istu šprancu poslovanja. Svoj upit poslali su Poreznoj upravi čiji se odgovor još čeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo