nek ti pomognu marić, vlada /

Riječke nastavnice zapjevale: 'Hajde Plenki slušaj nas, hajde da štrajkamo još samo danas'

Na Markovom trgu sutra će u 11 sati, uz konferenciju za novinare, nastupiti i sindikalni "band aid škole za život"

22.10.2019.
22:56
VOYO logo

Uoči sutrašnjeg sinidikalnog performansa na Markovu trgu gdje će pod prozorom Andreja Plenkovića zapjevati sindikalni Band Aid, evo za zagrijavanje pjesme koju su premijeru spjevale nastavnice OŠ Vežica u Rijeci.  

Marić: ''6% posto je maksimum''

Na pitanje ima li prostora u proračunu za dodatnim povećanjem plaća onoliko koliko to traže sindikati prosvjetnih radnika u štrajku, ministar financija Zdravko Marić je rekao: "Moramo biti vrlo jasni, znate kakva su nam ograničenja u proračunu za iduću godinu i njih se držimo. Ukupni okvir je održiv, i ne dovodimo to u pitanje. Pitanje je ima li dodatnog prostora za dodatna povećanja. Sve u skladu sa mogućnostima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na opetovano novinarsko pitanje znači li to da je šest posto povećanja maksimum koliko mogu ponuditi sindikatima, ministar je kratko odgovorio: "Tako je."

Poslat će poruku premijeru

Štrajk prosvjetnih djelatnika nastavlja se u srijedu u Varaždinskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji ,a na Markovom trgu održat će se sindikalno-prosvjedni kulturno umjetnički program, najavila su u utorak dva školska sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Markovom trgu sutra će u 11 sati, uz konferenciju za novinare, nastupiti i sindikalni "band aid škole za život" i pokazati svoju kreativnost. Okupljanje će započeti u 10 sati na Trgu Republike Hrvatske odakle će se krenuti prema Markovom trgu, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec na konferenciji za novinare.

"Poslat ćemo poruku da smo ovdje i da znamo i možemo puno toga", naglasio je.

Podsjetio je da je danas deveti dan štrajka s kojim se ušlo u treći tjedan, a u njemu, kaže, sudjeluje 92,37 posto zaposlenih u srednjim školama. Napomenuo je kako dobivaju snažnu potporu da ustraju u borbi za veće koeficijente zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i time riješi problem zaostajanja plaća.

Mihalinec je podsjetio kako ponuda ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića o povećanju 2 + 2 više ne vrijedi i da se od toga odustalo. Sada se ponudilo povećanje 6,11 posto za sve, a prema njemu bi se zaostajanje u plaćama i dalje nastavilo, upozorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar bi se s nama cjenkao oko visine koeficijenata, ali odazvat ćemo se na svaki sastanak i neka nam dokaže da smo u krivu, jer znamo da kada se krene u razmjenu argumenata on sigurno gubi, ustvrdio je Mihalinec. 

Očekujemo da nas se pozove na razgovor i spremni smo se odazvati, ali više ne moljakamo, dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan o mogućoj zabrani štrajka Mihalinec je ustvrdio kako za to nema ni jedan argument, a ako do toga ipak dođe najavio je da će se sindikati za ostvarenje prava boriti drugim sredstvima. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo