NIJE SVIMA ISTO /

Riječanima će plin od 1. travnja možda čak pojeftiniti? Sasvim moguće, ako Vlada smanji PDV

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Kućanstva na tom području, ali i u Kraljevici, Bakru, Viškovu, Kostreni, Čavlima i Klani potpisali su ugovor o cijeni koji vrijedi do 30. rujna

3.2.2022.
14:53
Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

U Vladi još važu koliko bi mogli smanjiti PDV na plin na 13 posto, a ako ga snize, Riječani će plaćati još jeftiniji plin.

Kako donosi Novi list, potrošačima u Rijeci, Kraljevici, Bakru, Viškovu, Kostreni, Čavlima i Klani, koji su lani potpisali ugovore s distributerom Energom, cijena plina se do 30. rujna ne bi trebala mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako bi država smanjila PDV, automatski će im se i smanjiti računi. Cijeli iznos PDV-a kojeg se država odrekne prelit će se potrošačima, ali uz uvjet da Vladin paket neće sadržavati dodatna opterećenja za opskrbljivača.

Naime, Vlada je najavila da će najvjerojatnije i na plin proširiti vaučere koje dobivaju socijalno ugrožena kućanstva. Novac za vaučere ne daje se, pak, iz državnog proračuna, nego se prikupi naplatom solidarne naknade od svih kupaca u iznosu od 0,03 kune po kWh, na što se obračunava i PDV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
barem malo dobrih vijesti /

Dobra vijest za sve koji koriste plinske boce: Taj plin ipak neće drastično poskupjeti 1. travnja, a evo koji je razlog

Image
barem malo dobrih vijesti /

Dobra vijest za sve koji koriste plinske boce: Taj plin ipak neće drastično poskupjeti 1. travnja, a evo koji je razlog

Pravo na vaučere od 200 kuna do sad je imalo pravo više od 60 tisuća socijalno ugroženih kućanstava. 

Istovremeno većina stručnjaka upozorava da je vrijeme jeftinih energenata prošlo, ali cijene plina trenutno su više posljedica globalne politike i špekulacija nego ponude i potražnje, pa ako se u nekom trenutku cijene počnu ispuhivati, pitanje je hoće li Vlada i dalje zadržati sniženu stopu PDV-a. 

I kućanstva u Samoboru imaju zajamčenu cijenu sve do 1. listopada. bivši gradonačelnik Krešo Beljak rekao je daje do posljedica dogovora bivše gradske uprave i tvrtke Energo Metan.

A dobrom ostatku Hrvatske, poskupljenja bi mogla biti i do 50 posto, a u nekim dijelovima smanjenje računa barem do 30. rujna. Posljedica je to različitih politika u različitim regijama ili gradovima Hrvatske, ali i drastičnih razlika u cijenama plina za kućanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve vlade su dosad uglavnom prepuštale odluke lokalnim vlastima i tvrtkama, bilo da su one u privatnom ili javnom vlasništvu, pa će tako i njezina intervencija imati različite efekte u pojedinim dijelovima države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo