RIJEČANI ŽRTVE MASOVNE NOVČANE PRIJEVARE? / 'Rasplakala sam se od muke u Fini, od šoka sam pala na izlazu i slomila ruku'

Image

Nedavno je u javnost izašla priča o Riječaninu kojemu je blokiran tekući račun zbog bjanko zadužnice koju nikad nije vidio.

7.9.2017.
7:24
VOYO logo

Nakon što je doznao da mu je blokiran tekući račun, muškarca iz Rijeke su u banci uputili u Finu, gdje je doznao da je njegov račun blokirala tvrtka Abisal faktor iz Zagreba, zbog bjanko zadužnice iz 2008. godine koju prevareni muškarac nikad nije vidio i o kojoj ne zna ništa.

Image
PREVARENI RIJEČANIN UPOZORAVA GRAĐANE: /

Blokiran mu račun zbog bjanko zadužnice iz 2008. koju nikad nije vidio

Image
PREVARENI RIJEČANIN UPOZORAVA GRAĐANE: /

Blokiran mu račun zbog bjanko zadužnice iz 2008. koju nikad nije vidio

Nakon toga je otišao javnom bilježniku, u čijem uredu su mu rekli da nisu ni na koji način povezani s tom bjanko zadužnicom kao i da ne čuvaju dokumentaciju stariju od tri godine. Firma kojoj je navodno dužan na internetu nema kontakt podatke, broj telefona ili nešto slično, a adresa je nekoliko puta mijenjana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poduzetnik iz Rijeke na kraju je angažirao i odvjetnicu, a slučaj se u međuvremenu dodatno zakomplicirao.

Naime, on je od Općinskog suda u Rijeci zatražio da pljenidbu i pokušaj prijenosa sredstava s njegovog računa proglasi nedopuštenim. Međutim, Sud je ovih dana tu njegovu tužbu odbio, uz obrazloženje kako sud nije ovlašten ulaziti u zakonitost i istinitost ovršne isprave, u ovom slučaju sporne bjanko zadužnice, doznaje Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Riječanin ne misli odustati pa sada od Suda traži da izreče privremenu mjeru zabrane naplate, kao i to da se Abisal faktoru oduzme sporna bjanko zadužnica iz 2008. godine, izdana na iznos do 10.000 kuna.

Sud odbio tužbu prevarenog poduzetnika

Na sudu bi mogla završiti i njegova sugrađanka kojoj se dogodila vrlo slična neugodna situacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, počeli su se javljati i drugi građani kojima je stigla obavijest o navodnim dugovanjima i bjanko zadužnicama. Zajedničko im je to što su u drugoj polovini 2000-ih uzimali takozvane brze kredite po malim kreditnim uredima, koje su vratili uz ogromne kamate.

Jedna od njih je i žena kojoj je Fina blokirala račun sredinom ovog mjeseca, a za to je saznala kad je otišla na banku podignuti naknadu sa Zavoda za zapošljavanje. Isto kao i kod Riječanina s početka priče - tvrtka Abisal faktor i ovrha zbog navodnog duga od 1700 kuna sa zateznim kamatama po osnovi bjanko zadužnice iz 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila sam šokirana. Nikad nisam imala nepodmireni dug i sada odjednom to. Račun vam je blokiran – rekli su mi u banci kad sam otišla podignuti svoju naknadu sa Zavoda. Rasplakala sam se od muke u Fini, od šoka sam pala na izlazu i slomila ruku, rekla je očajna žena za Novi list.

U probleme ih doveli "brzi" krediti

Priznala je kako je 2008. uzela kredit u jednom uredu koji se tada nalazio preko puta kavane "Dva lava", navodeći kako je bila svjesna da će dug višestruko vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nezaposlena sam već desetak godina, suprug u mirovini, četvero djece. Premda ta naknada sa Zavoda za zapošljavanje, baš kao i mirovine, dolazi svaki mjesec, mi nezaposleni uvijek smo građani drugog reda. Nemamo u banci pravo na dozvoljeni minus ili obročnu otplatu", rekla je žena.

Nažalost, nije znala da je trebala tražiti povrat svoje bjanko zadužnice jer je riječ o ovršnoj ispravi koja zastarijeva tek nakon deset godina i koja je prenosiva, što znači da je vjerovnik može nekom drugom ustupiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Račun vam je blokiran – rekli su mi u banci'

Novi list podsjeća i na slučaj firme Adria Management Consulting iz Zagreba iz koje su počeli zvati ljude nudeći im da za određen novac, a radilo se uglavnom o iznosu od oko 200 kuna, otkupe svoje bjanko zadužnice. U protivnom, da će njihove zadužnice dati na javnu dražbu.

Da bi se dokazalo da je riječ o dobro osmišljenoj i organiziranoj prijevari, iz Državnog odvjetništva poručuju da bi se trebalo skupiti barem 10 prevarenih ljudi da bi oni mogli postupiti po službenoj dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo