REZULTATI ANKETE NET.HR-a: /

Političari najavljuju uvođenje eura u Hrvatskoj, evo što naši čitatelji misle o tome

Image
Foto: AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA

Uvođenje eura jedna je od obveza koju smo preuzeli tijekom pregovora za ulazak u Europsku uniju. Vlada uskoro počinje proces kojim bismo uveli euro, a što o tome misle građani?

12.10.2017.
9:52
AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
VOYO logo

Za nekoliko tjedana Ministarstvo gospodarstva i Hrvatska narodna banka pokrenut će proces koji će nas, kroz nekoliko godina, dovesti do uvođenja eura. Prema nekim procjenama, u Hrvatskoj bi se euro mogao početi koristiti 2022. godine.

Potkraj mjeseca trebala bi biti objavljena strategija HNB-a sa svim izračunima koristi i rizika ulaska u eurozonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica gospodarstva, Martina Dalić, jučer je ustvrdila kako je sada dobar trenutak za pokretanje postupka pristupanja eurozoni. Dodala je i da je ulazak Hrvatske u eurozonu jedna od obveza koju smo preuzeli prilikom pristupanja u Europsku uniju, ali i da je Hrvatska zemlja čija je struktura financijskog sustava čini izvrsnim kandidatom za euro područje.

Mi smo, ranije ovog tjedna, svojim čitateljima postavili pitanje - jeste li za uvođenje eura u Hrvatskoj? Vaši odgovori bili su mahom pesimistični.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 43,62 posto čitatelja izjasnilo se protiv uvođenja eura jer smatraju da će sve užasno poskupjeti.

27,36 posto čitatelja reklo je kako im nije važno hoćemo li uvesti euro ili ne jer nam ionako ništa ne može pomoći.

16,06 posto čitatelja reklo je kako ih ova tema ne zanima jer nemaju ni kuna ni eura, a svega 12,96 posto naših čitatelja odobrava uvođenje eura i smatra da će taj korak pomoći našem gospodarstvu.

Image

Upravo suprotno tome, ministrica Dalić rekla je kako je ulazak u eurozonu jedna od obveza koje smo preuzeli prilikom stupanja u EU te da nas naš financijski sustav čini izvrsnim kandidatom za euro područje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvati u najvećoj mjeri štede u euru, više od 80 posto štednih depozita su u euru, bitne transakcije, kupnja nekretnina, kupnje automobila se dogovaraju u eurima, euro već dugo živi kao dio našeg svakodnevnog života', istaknula je ministrica.

,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SPREMNA JE STRATEGIJA ZA UVOĐENJE EURA: /

Hrvatska bi već 2022. mogla imati novu valutu; ANKETA!

Image
SPREMNA JE STRATEGIJA ZA UVOĐENJE EURA: /

Hrvatska bi već 2022. mogla imati novu valutu; ANKETA!

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo