Šire ga tankeri /

Reuters upozorava na katastrofu u Neretvi: Invazivni rak iz američkog Atlantika prijeti slavnoj deliciji u Hrvatskoj

Image
Foto: Dino Stanin/Pixsell

Cijelo 20. stoljeće hrvatski dio Jadrana bio je pošteđen napasti koja se već do 1950-ih proširila po znatnom dijelu Mediterana

13.5.2021.
15:02
Dino Stanin/Pixsell
VOYO logo

"Oni su svejedi i rade ogromnu štetu lokalnim populacijama riba i školjaka, mijenjajući ekosustav. Logično je da se sve manje jegulja mora odraziti i na lokalni gastro turizam", ovakvom izjavom Branka Glamuzine, redovitog profesora s Odjela za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku, Reuters započinje vijest o još jednom puzajućem ekološkom udaru na dolinu Neretve.

Dr. Glamuzina upozorava na pojavu plavog raka, Callinectes sapidus, vrste koja je izvorno potekla sa zapadnih obala Atlantskog oceana, da bi se krajem prve polovice 20. stoljeća naglo stala širiti diljem Sredozemnog mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji udar na jegulje u Neretvi

I u slučaju pojave plavog raka u Neretvi najvjerojatnije je riječ, navodi Reuters, o balastnim vodama tankera, kojima je ova vrsta stigla prvo u luku Ploče, a odatle se proširila Neretvom koja je odvajkada čuvena po svojim jeguljama. 

Jegulja je, dakle, ta "delicija" o kojoj govori Glamuzina, a na čiju populaciju, kao i na brojnost školjaka, počinje utjecati plavi rak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glamuzina je za Reuters kazao da je i prethodnih nekoliko desetljeća jegulja u Neretvi bilo sve manje i manje, najviše zbog pretvaranja močvarnog tla delte u poljoprivredne površine. Prije 50 godina, znači početkom 1960-ih, ovdašnji ribari lovili su godišnje oko 150 tona jegulja. Danas, međutim, love tek pukih 10 tona.

Image
IZAZIVAJU TEŠKE BOLESTI /

Neretva zagađena opasnim bakterijama, zabranjeno kupanje!

Image
IZAZIVAJU TEŠKE BOLESTI /

Neretva zagađena opasnim bakterijama, zabranjeno kupanje!

"Lokalni ribari naprosto više nemaju komercijalnog interesa za jegulje", konstatirao je Glamuzina.

U takvoj situaciji pojava plavog raka dolazi poput konačnog udarca. Glamuzina objašnjava da plavi rak jest čuven u kuhinjama restorana po SAD-u i Japanu, ali da restorani u južnoj Dalmaciji za nj nisu zainteresirani, tradicionalistički se drže jegulja i žaba.

Usto, plavih rakova, zapravo srećom, još uvijek u južnoj Dalmaciji, u Neretvi, još uvijek nema dovoljno za komercijalnu računicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se kod nas ne jede!

Reuters se čak potrudio pronaći i vlasnika restorana u Metkoviću, Pavu Jerkovića, koji je rekao da je probao plavog raka, da je doista riječ o stvoru od kojega se da spraviti ukusno jelo, ali da je riječ o stranoj vrsti ovdje i da nikome ne pada na kraj pameti stavljati ga na meni:

"Najradije bismo da nestane."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reuters ne navodi kad je točno prvi put pronađen plavi rak u Neretvi. Taj događaj, međutim, opisuje znanstveni radSelme Dizdarević, Andreja Gajića, Adle Kahrić i Jovane Tomanić "First finding of the blue crab in Bosnia and Herzegovina".

Oni objašnjavaju da je prvi primjerak plavog raka uhvaćen u zimu 2015. kod Neuma, sasvim slučajno, mrežom stajaćicom, da mu je tijelo bilo promjera 14 centimetara, što znači da je bila riječ o jedinki zreloj za razmnožavanje, iako ovi rakovi mogu narasti i do 23 centimetra.

"Obzirom da je ovaj prvi nalaz zabilježen na samom prelazu Malostonskog u Neumski zaljev,  vrlo  lako  možemo  pretpostaviti  da  se  populacija  plavog  raka  Malostonskog  zaljeva trenutno nalazi u fazi ekspanzije s izvjesnom mogućnošću prodiranja i u sam Neumski zaljev, čemu ovaj nalaz kao takav svjedoči", upozoravaju znanstvenici u članku i odmah nastavljaju s još gorim perspektivama:

"Iako ne  postoje precizni podaci  o koordinatama na kojima je  vrsta zabilježena, ipak ovaj  nalaz  možemo  okarakterizirati  kao  veoma  signifikantan,  ali  isto  tako  i  alarmantan, obzirom  na  drastičan  porast  populacija  ispitivane  vrste  u  vodama susjedne Crne Gore  i Hrvatske, gdje možemo s pravom reći da pojava invazivnog plavog raka predstavlja ozbiljan problem, kako s biosistematskog tako i s ribarstvenog stajališta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Balastne vode i sve toplije more

Jadran je, dakle, sve do prije samo nekoliko godina bio pošteđen ove invazivne vrste, a tada se stvari naglo mijenjaju, kao što je bila riječ i s nekim drugim vrstama, poput alge Kaulerpe taksifolije i drugih, koji se u Jadranu pojavljuju zahvaljujući koliko balastnim vodama, toliko i sve duljim razdobljima povišenih temperatura vode u Jadranu.

Prva pojava ovog raka u Europi bilježi se još 1901. godine na atlantskoj obali Francuske u Rochefortu. Prva pojava u Mediteranu opažena je 1951. u – Veneciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, plavi rak se kroz cijelu drugu polovicu 20. stoljeća u Veneciji pojavljivao samo sporadično i prave probleme radio je isključivo izvan Jadrana; najviše uz istočne obale Sredozemnog mora, zatim u unutarnjim obalama Egejskog mora u Grčkoj, uz obale Kalabrije, Sicilije, Francuske…

U dijelovima Grčke plavi rak se čak toliko namnožio da je postao predmetom komercijalnog ribarenja.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo